Zabrinjavajuće veliki pad popularnosti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, za Fox News je u nedjelju izjavio da "plan B" ne postoji te da se Sjedinjene Američke Države moraju pridržavati sporazuma tako dugo dok ne pronađu bolju opciju

Stopa popularnosti francuskog predsjednika Emmanuela Jeana-Michela Frédérica Macrona bilježi ponovno veliki pad u kolovozu sa četrdeset posto zadovoljnih ispitanika, što predstavlja pad od četrnaest posto u mjesec dana nakon onog od deset posto već zabilježena u srpnju, po ispitivanju Ifop-a za francuski dnevnik Journal du Dimanche (JDD).

S druge strane, francuski premijer Édouard Philippe bilježi također nazadovanje za devet posto u istom razdoblju, s pedeset i šest na četrdeset i sedam posto zadovoljnih ispitanika.

Šef francuske države izgubio je dvadeset i dva posto popularnosti od prvog ispitivanja Ifop-JDD prije tri mjeseca, neposredno nakon izbora kada ga je podržavalo čak šezdeset i dva posto Francuza.

U istom trenutku 2012. godine, Macronov njegov prethodnik, socijalist François Gérard Georges Nicolas Hollande, uživao je u znatno većoj popularnosti (54 %) a popularnost Nicolasa Paula Stéphanea Sarkozyja (desnica) bila je još veća 2007. godine (67 %).

Anketu o popularnosti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona je proveo Ifop on line ili telefonom 25. i 26. kolovoza na uzorku od tisuću i dvadeset i tri osobe

U kolovozu ove godine trideset i šest posto ispitanika kaže da su “dosta zadovoljni” (-11) a četiri posto “jako zadovoljni” (-3)  sa sadašnjim predsjednikom Emmanuelom Jean-Michelom Macronom. Istodobno ukupan broj nezadovoljnih raste sa četrdeset i tri na pedeset i sedam posto, rasporedivši se u “dosta nezadovoljne” (37 %, +9) i “jako nezadovoljne” (20 %, +5). Tri posto ispitanika ne izjašnjava se, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Anketu je proveo Ifop on line ili telefonom 25. i 26. kolovoza na uzorku od tisuću i dvadeset i tri osobe, reprezentativnih za francusko stanovništvo od osamnaest godina i više, po metodama kvota.

(Theo Ljubić, Reuters, Journal du Dimanche).

Facebook Komentari