Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske poručila Europskoj uniji: Ne zavlačite pregovore

Europska unija ne bi trebala “zavlačiti” pregovore o Brexitu, rekao je neimenovani izvor iz vlade Ujedinjenog Kraljevstva danas prije početka nove runde pregovora u Bruxellesu.

“Obje strane moraju biti fleksibilne i nastojati pronaći kompromis kad se radi o rješavanju nesuglasica oko nekih tema”, izjavio je taj izvor.

“Kao što je i EU sam rekao, vrijeme teče, tako da nijedna strana ne bi smjela zavlačiti”, dodao je izvor, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Britansko ministarstvo za pregovore o Brexitu također je pozvalo Europsku komisiju da bude “suptilnija”, u priopćenju.

Britanci bi željeli raspravljati već sada o obrisima budućih trgovinskih sporazuma između Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

No, dvadeset i sedam članica EU tvrde kako će pristati o tome razgovarati pod uvjetom da se učini “dovoljan napredak u područjima od prioriteta u očima Europske unije: sudbini europskih građana u Ujedinjenom Kraljevstvu, troškovima izlaska i budućnosti granice između Republike Irske i britanske pokrajine Ulster (Sjeverna irska).

Britanski ministar za BREXIT, David Michael Davis: – Michel Barnier se ljuti na nas. Kaže da moramo dati svoj prijedlog. Bit će dosta teško. No na kraju nećemo plaćati deset milijardi € godišnje kao što to činimo sada. Riješit ćemo to.

“Razgovori o našem izlasku te tijesno i posebno partnerstvo koje u budućnosti želimo s EU-om dvije su suštinski povezane teme”, po britanskom ministarstvu na Brexit, prenosi francuski AFP.

Podsjetimo, britanski ministar za Brexit, David Michael Davis je otkrio da se pregovarač EU-a za Brexit, Michel Bernard Barnier razljutio na pitanje takozvanog računa za razvod što Europska unija želi dogovoriti odmah, prije nego o što će se raspravljati o daljnjem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske s Europskom unijom.

“Imat ćemo dugu raspravu”, rekao je danas britanski ministar David Michael Davis za radio Leading Britain’s Conversation (LBC).

Britanski ministar za BREXIT David Michael Davis i EU glavni pregovarač Michel Bernard Barnier: u Europskoj uniji se neslužbeno spominje iznos između pedest i pet i sto milijardi eura, što su obveze koje je navodno Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo u višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine, no, kako se čini, službeni London za taj iznos neće ni da čuje

“Michel se ljuti na nas. Kaže da ‘moramo dati svoj prijedlog’”. “Bit će dosta teško. No na kraju nećemo plaćati deset milijardi € godišnje kao što to činimo sada. Riješit ćemo to”, zaključio je ministar David Michael Davis, dodavši kako Ujedinjeno Kraljevstvo neće dogovoriti brojku o izlasku iz EU-a do listopada ove godine.

U Europskoj uniji se neslužbeno spominje iznos između šezdeset i sto milijardi €, što su obveze koje je navodno Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo u višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine, no, kako se čini, službeni London za taj iznos neće ni da čuje. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, LBC)

Facebook Komentari