Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzima se za drastično smanjenje broja izbjeglica u EU

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel branila je u interviewu za njemački dnevnik Welt am Sonntag od nedjelje svoju izbjegličku politiku zadnjih godina ističući kako bi i danas jednako postupila, ali istodobno zagovara drastično smanjenje broja izbjeglica u Europi u čemu je bitna suradnja s Libijom.

“U svim važnim pitanjima iz 2015. godine i danas bih isto tako odlučila” rekla je njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel za dnevnik Welt am Sonntag.

Objasnila je da se u godinama koje su prethodile izbjegličkoj krizi “previše oslanjalo” na Dublinski sustav čime su zemlje poput Grčke i Italije dovedene na rub izdržljivosti.

“Nedopustivo je da Grčka ili Italija same snose teret samo zbog svoga zemljopisnog položaja pa izbjeglice prvo dolaze k njima”, rekla je njemačka kancelarka Merkel. Stoga se izbjeglice moralo preraspodijeliti po ostalim EU zemljama, rekla je.

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Dorothea Merkel objasnila je da je 2015. godine nastupila “krizna situacija” i radilo se o tomu da se izbjegne humanitarna katastrofa. Sada se međutim radi o tomu da se izbjegne ponavljanje slične situacije.

“Nisu svi građani suglasni s našom izbjegličkom politikom. Ali ja neću odustati od toga da i najžešće protivnike te politike uvjerim u to da smo mi morali reagirati na globalni izazov”, rekla je njemačka kancelarka.

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel se posljednjih dana pojačano okrenula izbjegličkoj tematici pošto ju je protukandidat na skorašnjim izborima iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Martin Schulz optužio da ignorira najnoviju izbjegličku krizu

Osvrnula se i na medijske napise po kojima izbjeglice, koji su u Saveznoj Republici Njemačkoj zatražili azil zbog progona i rata, unatoč tomu odlaze u domovinu provesti odmor.

“Provoditi odmor u zemlji u kojoj si progonjen, to zaista ne ide. Ako se to pokaže istinitim tada treba još jednom preispitati odluke o pružanju azila”, rekla je kancelarka Angela Dorothea Merkel koja je obranila suradnju s Libijom u postizanju cilja smanjenja broja izbjeglica koji dolaze u Europu.

“Za Libiju vrijedi ono što je vrijedilo za Tursku: mi moramo zaustaviti krijumčare ljudima koji su odgovorni za smrt tolikih ljudi”, zaključila je Angela Dorothea Merkel u interviewu za Welt am Sonntag.

U svojoj redovitoj video poruci njemačka kancelarka se zauzela za smanjenje broja izbjeglica koji trenutačno preko Sredozemlja iz Afrike dolaze u Europu.

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel se posljednjih dana pojačano okrenula izbjegličkoj tematici pošto ju je protukandidat iz Socijaldemokratske stranke Njemačke, Martin Schulz optužio da ignorira najnoviju izbjegličku krizu.

“Za Libiju vrijedi ono što je vrijedilo za Tursku: mi moramo zaustaviti krijumčare ljudima koji su odgovorni za smrt tolikih ljudi”, zaključila je njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel u interviewu za Welt am Sonntag

Kancelarka Merkel će u ponedjeljak zajednički s predsjednicima država i vlada Francuske, Italije i Španjolske u Versaillesu sudjelovati na summitu Europske unije o izbjeglicama.

Prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja instituta Emnid od 26. kolovoza ove godine, mjesec dana uoči parlamentarnih izbora u Saveznoj Republici Njemačkoj, kancelarkina demokršćanska Unija CDU/CSU vodi uvjerljivo s 38 % ispred SPD-a s 23 %. Stranke Ljevice, Zeleni, Liberali i Alternativa za Njemačku se kraću između sedam i devet posto. (Theo Ljubić, Welt am Sonntag)

Facebook Komentari