Britanska policija uhitila drugog sumnjivca u svezi pokušaja napada na Buckinghamsku palaču

Britanska policija, točnije, odjel protuterorističke policije “Hercules” uhitio je danas drugog sumnjivca povezanog s napadom na policajce u petak navečer ispred Buckginhamske palače u Londonu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

U Londonu je policija objavila tijekom noći da je muškarac uhićen za napad pred Buckinghamskom palačom pritvoren u sklopu “Terrorism Act 2000”, britanskih protuterorističkih zakonskih propisa. Ima između dvadeset i trideset godina.

Pripadnici britanske kraljevske Metropolitan Police su 25. kolovoza ove godine nedaleko Buckinghamske palače uhitile muškarca koji je nosio dugi nož

Londonska policija je objavila da su policajci u zapadnom Londonu uhitili tridesetogodišnjaka pod sumnjom da je upleten u “naručivanje, pripremu ili poticanje na terorizam”.

Neimenovani dvadesetogodišnjak uhićen u petak, koji je bio iz Lutona, na sjeveru Londona, namjerno se zaletio automobilom u policijski kombi u blizini britanske kraljevske palače Buckingham.

Podsjetimo, pripadnici britanske kraljevske Metropolitan Police su 25. kolovoza ove godine nedaleko Buckinghamske palače uhitile muškarca koji je nosio nož, priopćila je zapovjedništvo britanske policije, a dvojica policajaca pretrpjeli su manje ozljede.

Muškarac, najvjerojatnije islamistički terorist je uhićen zbog nanošenja tjelesnih ozljeda i napada na policiju, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Njezino Veličanstvo Kraljica Elizabeta II., koja je u svojoj škotskoj rezidenciji Balmoral, nije se nalazila u Buckinghamskoj palači u trenutku pokušaja terorističkog napada

Zaustavio je automobil oko 20.35 sati po lokalnom vremenu blizu policijskog vozila ispred palače gdje se nije nalazila Njezino Veličanstvo Kraljica Elizabeta II., koja je u svojoj škotskoj rezidenciji Balmoral, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Policajci su primijetili veliki nož u njegovu automobilu i krenuli ga uhititi. Tijekom operacije privođenja dva su policajca lakše ranjena u ruku. Primili su liječničku pomoć i nekoliko sati poslije pušteni iz bolnice.

Trojica policajaca su mu prišla, a on je posegnuo za mačem. Policajci su lakše ozlijeđeni prilikom uporabe spreja kojim su ga pokušavali obuzdati, a on je opirući se uzvikivao “Allahu akbar!”.

Uhićenje se dogodilo na početku karnevala Notting Hill, najvećeg uličnog festivala u Europi i koji će tijekom dva dana koliko traje biti praćen sigurnosnim mjerama velikih razmjera.

Odjel protuterorističke policije “Hercules” uhitio je danas drugog islamističkog teroristu povezanog s napadom na policajce u petak navečer ispred Buckginhamske palače u Londonu

Između šest tisuća do sedam tisuća policajaca raspoređeno je na ulicama kako bi osiguravalo manifestaciju na kojoj se očekuju stotine tisuća ljudi.

Sigurnosne snage su tri protekla tjedna privele šest stotina i pedeset i šest osoba i pretražile sedam stotina adresa na kojima su zaplijenile “veliku količinu” noževa, oružja, droge i novca.

Istraga se nakon privođenja prvog teroriste 25. kolovoza nastavila u pravcu otkrivanjua pomagača te je drugog osumnjićenika kojeg je uhitila danas protuterorističkea policija odjela “Hercules”, otkrila MI5, vojna obavještajna služba, Sekcija 5 ili ‘petica’, koja je kontraobavještajna i sigurnosna agencija te je uz Mi6 zadužen za inozemstvo, dio obavještajne zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, prenose britanski mediji. (Theo Ljubić, DPA, Reuters)

 

Share This Article