Amerikanci traže od inspektora UN-a da se provode detaljne inspekcije iranskih vojnih baza

Američka veleposlanica pri UN-u Nimrata Nikki Haley izrazila je danas zabrinutost zbog toga što se UN-ovim inspektorima ne dopušta pristup iranskim vojnim bazama te je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da iskoristi sav svoj utjecaj na Teheran kako bi Iranci ispoštovali nuklearni sporazum iz 2015. godine.

“Imam puno povjerenje u IAEA-u, ali oni imaju posla sa zemljom koja je poznata po tome da laže i razvija tajne nuklearne programe”, rekla je Nimrata Nikki Haley na tiskovnoj konferenciji nakon povratka iz Beča, gdje je sjedište Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u, Nimrata Nikky Haley

“Potičemo IAEA-u da iskoristi sve svoje ovlasti i sve mogućnosti kako bi provjerila poštuje li se nuklearni sporazum”, kazala je veleposlanica SAD-a pri UN-u.

Nimrata Nikki Haley je posjetila sjedište IAEA-e u sklopu Trumpove revizije nuklearnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran koji je sklopio njegov prethodnik Barack Obama.

Zapovjednik UN snaga u Libanonu, irski general Michael Beary ignorira činjenicu da Islamska Republika Iran tajno naoružava Hezbollah, koji se time otvoreno hvali na televiziji

Iranske vlasti nisu dopustile međunarodnim inspektorima pristup svojim vojnim bazama. Britanska novinska agencija Reuters doznaje da bi to moglo imati teške posljedice.

Nimrata Nikki Haley je također kritizirala zapovjednika UN-ovih snaga u Libanonu, irskog generala Michaela Bearyja, kako ignorira činjenicu da Islamska Republika Iran tajno naoružava Hezbollah, koji se time otvoreno hvali na televiziji. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari