Diktator DNR Koreje, Kim Jong-Un razvija trostupanjsku ICBM raketu Hwasong-13 s dosegom od 12000 km

Demokratska Narodna Republika Koreja je s fotografijama na kojima se nazire nova konstrukcija raketa poslala poruku da radi na novim interkontinentalnim balističkim projektilima (ICBM), moćnijima nego oni koje je već testirala, istaknuli su danas stručnjaci za oružje. 

Ako bude razvijena, takav bi projektil možda mogao dosegnuti bilo koje mjesto na američkom kontinentu, uključujući Washington i New York, tvrde stručnjaci.

Sjevernokorejski državni medij Komunističke partije, Rodong Sinmun objavio je kasno u srijedu fotografije čelnika Kim Jong – Una kako stoji pored dijagrama trostupanjske rakete nazvane Hwasong-13.

Stručnjaci za projektile koji pažljivo proučavaju takve fotografije u potrazi za dokazima o sjevernokorejskim programima oružja, naglašavaju kako ne postoje naznake da je raketa u potpunosti razvijena. U svakom slučaju, ona nije testirana u letu, pa je nemoguće izračunati njezin potencijalni doseg, smatraju.

Glasilo Komunističke partije DNR Koreje u kojem je objavljeno razvijanje ICBM Hwasong-13

Unatoč tome, trostupanjska raketa bila bi moćnija od dvostupanjske Hwasong-14 koja je dvaput testirana u srpnju. Republika Koreja i američki dužnosnici smatraju kako je raketa Hwasong-14 imala doseg od oko deset tisuća kilometara, čime je mogla pogoditi većinu dijelova Sjedinjenih Američkih Država, ali ne i istočnu obalu.

“Moramo pristupiti Hwasongu-13 kao ICBM-u s dosegom od dvanaest tisuća kilometara koji može pogoditi bilo koju točku u Sjedinjenim Američkim Državama”, ističe Kim Dong-Yup, vojni stručnjak na Institutu za Daleki istok sveučilišta Kyungnam u Seoulu, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Raketni sustav HWASONG-12 na vojnoj paradi sjevernokorejske armije u Pyongyangu

Bilo koji doseg veći od jedanaest tisuća kilometara ugrožava Washington i New York s bilo koje točke u sjevernoj DNR Koreji.

“Najvjerojatnije su namjerno pokazali da rade na trostupanjskoj konstrukciji s većom snagom i dosegom”, smatra umirovljeni brigadni general Moon Sung-Muk, stručnjak za kontrolu naoružanja koji je predstavljao južnu Republiku Koreju u pregovorima s Pyongyangom.

“Testirali su Hwasong-14 koji je imao procjenjeni doseg od deved do deset tisuća kilometara. Ova može ići dalje, to je poruka”, ističe Moon Sung-Muk.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un.: Cijeli američki teritorij sada nam je u dometu… bilo gdje, bilo kada!

Stručnjaci  smatraju da su namjere Pyongyanga oko objave planova za nove projektile jasne. Fotografije je popratio izvještaj o tome kako Kim Jong-Un daje upute za proizvodnju dodatnih raketnih strojeva i bojnih glava tijekom posjete Akademiji obrambenih znanosti, agenciji koju je pokrenuo za razvoj balističkih projektila.

Fotografije su objavljene u vrijeme opadanja napetosti između DNR Koreje i SAD-a koje su nastale nakon što je ta izolirana komunistička država testirala Hwasong-14 i kasnije zaprijetila da će lansirati projektile na otok Guam, američki teritorij na Tihom oceanu.

Američki ministar obrane James Mattis poručio je sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Unu “da se ne igra vatrom, jer bi samo jedna taktička napadna nuklearna podmornica američke ratne mornarice mogla izbrisati DNR Koreju s lica zemlje !”

Južnokorejski brigadni general Moon Sung-Muk smatra kako je cilj ove sjevernokorejske objave poslati poruku da Pyongyang neće pokleknuti pred pritiskom međunarodne zajednice da odustane od programa oružja.

Nedavno se oglasio i američki ministar obrane James Norman Mattis, u vojnom svijetu poznat i po nadimku “Bijesni pas”. Američki ministar obrane izjavio je da ako bi Sjeverna Koreja ispalila projektil na Sjedinjene Američke Države situacija bi mogla prerasti u rat.

Američka taktička nuklearna podmornica USS Minnesota (SSN 783) koja se nalazi u vodama nadomak sjevernokorejske obale (slike gore i dolje) mogla bi sama za petnaest minuta svojim arsenalom uništiti cjelokupni vojni sustav DNR Koreje i trajno ga paralizirati

“Ako ispale projektil na Sjedinjene Američke Države to bi moglo vrlo brzo prerasti u rat”, rekao je američki ministar obrane James Norman Mattis novinarima.

“Bijesni pas” – James Norman Mattis je rekao da bi Sjedinjene Američke Države znale putanju sjevernorejskog projektila “za nekoliko trenutaka” i ako bi se procijenilo da projektil pogađa Guam ili bilo koji dio američkog teritorija ili savezničke države Republiku Koreju i Japan, “mi ćemo ga uništiti”.

Također je “Bijesni pas” poručio sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Unu “da se ne igra vatrom, jer bi samo jedna taktička napadna nuklearna podmornica američke ratne mornarice mogla izbrisati DNR Koreju s lica zemlje za petnaest minuta!” (Theo Ljubić, Reuters, Rodong Sinmun)

Facebook Komentari