Maloljetni hrvatski i dvojni srbijanski državljanin zbog podmetanja požara u Radučiću ostali u pritvoru

Tijekom dana, sucu za mladež Općinskog suda u Šibeniku priveden je hrvatski državljanin (2000.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona, i državljanin Republike Srbije i Republike Hrvatske (1999.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na počinjenje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. u svezi čl. 37. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da su navedena djela počinili na način da su 21. kolovoza 2017. oko 14,15 sati u mjestu Radučić (općina Ervenik) s petoricom prijatelja promatrali gašenje požara u mjestu Kistanje na udaljenosti od oko pet kilometara, pa kad se 17-godišnji hrvatski državljanin približio obližnjem većem grmu suhe trave i kupine, 17-godišnji državljanin Republike Srbije i Republike Hrvatske mu je rekao kako bi bilo uživo gledati požar i neka on to zapali, nakon čega je prvi 17-godišnjak upaljačem zapalio grm. Kada se plamen počeo širiti velikom brzinom, biciklima su pobjegli s mjesta događaja, a plamen se proširio na veću površinu niskog raslinja i suhe trave te u smjeru Nacionalnog parka Krka, arheološkog nalazišta amfitetra Burnum, željezničke pruge Knin-Kistanje i ceste Knin-Kistanje.

Vatrogasci su uz pomoć kanadera uspjeli spriječiti daljnje širenje požara, pri čemu je opožarena površina od oko 150 hektara, a na opisani način ugrožena je imovina točno neutvrđene ukupne vrijednosti, ali svakako veće od 200.000,00 kuna.

Nakon što je sutkinja za mladež Općinskog suda u Šibeniku ispitala maloljetnike, zamjenica općinske državne odvjetnice za mladež je predložila da se maloljetnom hrvatskom državljaninu odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a maloljetnom državljaninu Republike Srbije i Republike Hrvatske zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog opasnosti od bijega.

Sutkinja za mladež je obojici maloljetnika odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, priopćilo je šibensko Državno odvjetništvo.

Facebook Komentari