Iranci uvjeravaju kako mogu proizvesti obogaćeni uran u pet dana ako Amerikanci odbace nuklearni sporazum

Islamska Republika Iran može ponovno pokrenuti proizvodnju obogaćenog urana unutar pet dana ako se povuče nuklearni sporazum sa svjetskim silama iz 2015. godine, objavio je danas šef za iransku nuklearnu energiju.

Dogovor kojeg je iranski predsjednik Hassan Rouhani postigao sa Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske, Saveznom Republikom Njemačkom, Francuskom, Ruskom Federacijom, Europskom unijom i s Narodnom Republikom Kinom ukinuo je većinu sankcija protiv službenog Teherana u zamjenu za ograničavanje njihovog nuklearnog programa.

“Predsjednikovo upozorenje nije bilo neutemeljeno”, upozorio je danas čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi i dodao: “Ako to odlučimo, možemo postići dvadeset posto obogaćivanja urana unutar pet dana u Fordowu” (podzemna nuklearna elektrana)

Predsjednik Hassan Rouhani je u proteklom razdoblju intenzivirao pokušaje da zaštiti taj sporazum, poznat pod akronimom JCPOA, koji je ugrožen povratkom Washingtonovog agresivnog pristupa spram Islamske Republike Iran nakon što je američki predsjednik Donald John Trump odobrio nove sankcije prema Teheranu.

Iranski predsjdnik Rouhani je prošlog tjedna upozorio da bi Islamska Republika Iran mogla odustati od nuklearnog sporazuma “unutar nekoliko sati” ako SAD uvede dodatne sankcije.

JCPOA – nuklearni sporazum Ilamske Republike Iran sa svjetskim silama

“Predsjednikovo upozorenje nije bilo neutemeljeno”, upozorio je danas čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Ako to odlučimo, možemo postići dvadeset posto obogaćivanja urana unutar pet dana u Fordowu (podzemna nuklearna elektrana)”, dodao je.

No, Ali Akbar Salehi, koji je ovog mjeseca ponovno izabran za potpredsjednika države i čelnika atomske organizacije, ističe kako je njegov glavni prioritet zaštititi JCPOA.

Islamska Republika Iran je u sklopu tog dogovora drastično smanjila broj centrifuga, strojeva koji obogaćuju uran, instaliranih u Fordowu. Zadržao ih je samo tisuću, za znanstvena istraživanja.

JCPOA ne dopušta obogaćivanje urana u Fordowu u idućih petnaest godina. Taj se element  može koristiti u stvaranju atomske bombe, no Iranci tvrde da je njihov nuklearni program bio u mirovnu svrhu.

Iranski predsjdnik Hassan Rouhani je prošlog tjedna upozorio da bi Islamska Republika Iran mogla odustati od nuklearnog sporazuma “unutar nekoliko sati” ako SAD uvede dodatne sankcije

Američko ministarstvo financija je u srpnju ove godine uvelo sankcije na šest iranskih tvrtki zbog njihove uloge u razvoju balističkog raketnog programa nakon kojeg je Teheran lansirao raketu koja može poslati satelit u orbitu.

Američki predsjednik Donald John Trump je u kolovozu ove godine potpisao i zakon koji uvodi sankcije Islamskoj Republici Iran, Ruskoj Federaciji i DNR Koreji.

Islamska Republika Iran smatra kako nove američke sankcije krše JCPOA, no SAD tvrdi da one nisu povezane s tim sporazumom kojeg je američki predsjednik Donald John Trump tijekom predsjedničke kampanje prozvao “katastrofom” i “najgorim sporazumom ikad ispregovaranim”.  Ovog je mjeseca predsjednik Trump otkrio medijima kako ne vjeruje da se Iranci drži tog dogovora.

(Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari