Stipić o ministrici Divjak: Ne može ona lakonski odbacivati ovaj problem kao da je to stvar Vlade

Sindikat Preporod pokreće peticiju za izjednačavanje osnovica državnih službenika i javnih djelatnika.

Vlada je, naime, za kolovoz za dva posto povećala osnovicu državnim službama, ali ne učiteljima, liječnicima, medicinskim sestrama, djelatnicima u kulturi i socijalnim službama. Razlika u osnovici je 1.004 kune, jer je osnovica u državnim službama sada 5.315 kuna, a u javnim je ostala 5.211 kuna.

Željko Stipić, šef sindikata Preporod, rekao je da se radi o ucjeni. “Radi se o ucjeni! Povišicu za 2001.godinu su uvjetovali tim da se sindikati odreknu duga za 2016.godinu. To sindikati niti ne mogu, jer je dug pojedinačni i pravo radnika su tužbe koje oni već dižu”, kazao je Stipić.

Naime, osnovica plaće djelatnicima u državnim službama porasla je za sto kuna. Učitelji imaju koeficijente plaće od 1 do 3, objasnio je Stipić, dok je koeficijent premijerove plaće 6. To znači da je premijeru povećanjem osnovice za sto kuna mjesečna plaća porasla za 600 kuna, dok je učiteljima, čiji koeficijent iznosi 1, mjesečna plaća porasla za stotinu kuna.

Stipić je imao poruku i za resornu ministricu Blaženku Divjak. “Od 180 tisuća zaposlenih u javnim službama više od 100 tisuća je u obrazovanju. Ne može ona lakonski odbacivati ovaj problem kao da je to stvar Vlade… Pa ona je dio te Vlade! I u ovom slučaju treba biti odgovornija od drugih”, kazao je Stipić za N1.

Facebook Komentari