Donald John Trump o situaciji u Afganistanu: Preuzeo sam kaos i učinit ćemo ga manje kaotičnim

Američki predsjednik Donald John Trump predstavio je jučer navečer novu strategiju za rat u Afganistanu, najdulji vojni sukob s kojim se nosi Amerika i koji je bio noćna mora i dvojice njegovih prethodnika u Bijeloj kući.

U udarnom terminu američki predsjednik Donald John Trump je u obraćanju naciji otvorio vrata povećanju broja američkih vojnika u Islamskoj Republici Afganistan, u sklopu nove strategije za tu regiju, prevladavši tako svoje sumnje o tom najdužem ratu u kojem Amerika sudjeluje i obećavši “borbu do pobjede”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Donald John Trump je dugo vremena bio skeptičan prema američkoj politici za regiju u kojoj je Afganistan gdje rat traje već šesnaest godina.  Američki je predsjednik u svom govoru iz vojne baze u blizini Washingtona poručio kako njegov novi pristup imao za cilj spriječiti da Islamska Republika Afganistan postane sigurno utočište islamističkih militanata usmjerenih na napad na Sjedinjene Američke Države.

Najavio je promjenu strategije čim je preuzeo dužnost u siječnju ove godine i privatno je postavljao pitanja je li mudro slati više vojnika u tu zemlju, kazali su dužnosnici.

“Ne pobjeđujemo”, rekao je savjetnicima na sastanku sredinom srpnja i pitao bi li trebao smijeniti generala Johna Williama Nicholsona Jr., zapovjednika američkih snaga u Afganistanu.

Predsjednik Trump je u nedjelju završio dvotjedni odmor u svome golf klubu u Bedminsteru u New Jerseyu, a odluku o Afganistanu donio je nakon dugih razgovora s najvišim vojnim te savjetnicima za nacionalnu sigurnost na sastanku održanom u petak u Camp Davidu.

– Naše će se snage boriti za pobjedu u Afganistanu, kazao je američki predsjednik Donald John Trump

Donald John Trump, koji je više puta kritizirao afganistanske strategije svojih prethodnika, naslijedio je iste izazove, uključujući ponovno uskrsnuće Talibana i slabu vladu u Kabulu. On postavlja temelje za veći angažman SAD-a bez jasnog kraja na vidiku ili pružanja specifičnih mjerila za uspjeh.

Predsjednik Trump je proširio nadležnost američke vojske kako bi ona ciljano djelovala na militantne i kriminalne mreže. Rekao je kako američki neprijatelji u Afganistanu trebaju znati da se ne mogu nigdje sakriti i da ni jedno mjesto nije izvan dohvata američkog oružja.

“Naše će se snage boriti za pobjedu”, kazao je.  U govoru s malo detalja, američki predsjednik Trump nije rekao koliko će vojnika biti dodatno poslano u Islamsku Republiku Afganistan niti je dao vremenski rok za okončanje prisutnosti SAD-a u Afganistanu, kao ni za pritisak na Islamsku Republiku Pakistan, Republiku Indiju i NATO saveznike da pojačaju vlastite aktivnosti.

Međutim, dužnosnici su priopćili kako je potpisao ugovor s ministrom obrane Jamesom Normanom Mattisom (zvani “Bijesni pas”) o planu slanja oko četiri tisuće dodatnih vojnika na osam tisuća i četiri stotine koliko ih je sada razmješteno u Afganistanu.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države počele su vojnu operaciju u Islamskoj Republici Afganistan u listopadu 2001. godine, nakon terorističkih napada 11. rujna na New York i Washington i svrgnule režim islamističkih talibana. No američke snage nisu se uspjele izvući iz “živog blata” tog sukoba koji je nastavljen i tijekom mandata bivših predsjednika Georgea Walkena Busha te Baracka Obame.

“Preuzeo sam kaos i učinit ćemo ga manje kaotičnim”, rekao je američki predsjednik Donald John Trump ranije u kolovozu na pitanje o Afganistanu.

Ministar obrane James Norman Mattis (“Bijesni pas”) kazao je da je američka vojna prisutnost potrebna radi zaštite od prijetnji islamističkih boraca.

Američki ministar obrane James Norman Mattis zvani “Bijesni pas”

Afganistanske sigurnosne snage godinama se bore protiv talibana i taj je rat mučio Obaminu administraciju koji je povećao broj američkih vojnika za desetke tisuća kako bi oslabio talibane, a zatim je pristao smanjiti njihov broj.

Američki vojni i obavještajni dužnosnici strahuju da bi pobjeda talibana omogućila ograncima terorističke mreže Al-Qaeda i takozvane Islamske države da u Islamsku Republiku Afganistanu uspostave baze u kojima će pripremati napade na SAD i njegove saveznike.

Dužnosnici iz Bijele kuće koji su željeli ostati neimenovani objasnili su da je predsjednik Trump odugovlačio sa strategijom prema Afganistanu, jer ponajprije želi odlučiti o strategiji prema Pakistanu, no nisu otkrili kakav je odluka donesena za Islamsku Republiku Pakistan. Ipak, viši američki dužnosnici upozorili su kako bi predsjednik Donald John Trump mogao smanjiti sigurnosnu pomoć za Pakistan, ako ta država ne bude više surađivala u sprečavanju militanata da koriste sigurna utočišta na njezinu teritoriju.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Herbert Raymond McMaster i drugi zagovaraju povećanje broja američkih vojnika za četiri tisuće, a druga je opcija smanjiti broj vojnika i ostaviti manje protuterorističke postrojbe i obavještajne vojne službe za izvođenje specijalnih operacija i izravne napade dronovima na talibane. Ta druga opcija stoji manje života i novca. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari