Američki razarač USS John S. McCain (DDG 56) sudario se s tankerom Alnic MC u vodama istočno od Singapura

Razarač američke ratne mornarice (US Navy) sudario se danas s trgovačkim brodom u vodama istočno od Singapura i prema prvim je izvješćima tom prilikom je oštećen, izvijestila je američka ratna mornarica.

Razarač USS John S. McCain (DDG 56) sudario se s trgovačkim brodom Alnic MC-om 21. kolovoza putujući istočno od Malajskog prolaza i Singapura, navodi se u priopćenju američke ratne mornarice.

Prve informacije upućuju na zaključak da je oštećena lijeva stražnja strana američkog razarača Johna S. McCain (DDG 56)

“Prve informacije upućuju na zaključak da je oštećena lijeva stražnja strana (razarača) Johna S. McCaina. U koordinaciji s lokalnim vlastima pokrenuta je akcija potrage i spašavanja”, izvijestili su iz američke mornarice, obzirom da je deset je mornara nestalo, a petorica su ozlijeđena u sudaru američkog razarača USS John S. McCaina i tankera Alnic MC-ja istočno od Singapura, navodi se u priopćenju ratne mornarice.

Tanker Alnic MC plovi pod liberijskom zastavom a namjena mu je prijevoz nafte odnosno kemikalija

Razarač je bio na putu u Singapur radi rutinske posjete, a u akciji spašavanja sudjeluju singapurski brodovi, helikopteri i remorkeri, te zrakoplovstvo američke ratne mornarice, dodaje se.

Tanker Alnic MC plovi pod liberijskom zastavom a namjena mu je prijevoz nafte odnosno kemikalija, navodi britanska novinska agencija Reuters. Dužina mu je sto osamdeset i tri metra, a ukupna nosivost pedeset tisuća i sedam stotina i šezdeset tona, pokazuju podaci Thomson Reuters Eikona.

USS John McCain DDG 56

Posrijedi je drugi sudar američkih ratnih brodova s trgovačkim plovilima u toj regiji u poslijednja dva mjeseca. Sredinom lipnja ove godine američki razarač USS Fitzgerald sudario se s filipinskim kontejnerskim brodom ispred japanske obale. U nesreći je stradalo sedam mornara.

Američka ratna mornarica pojačala je nazočnost u regiji u kontekstu pojačanih napetosti na korejskom poluotoku i kineske gradnje umjetnih otoka u Južnom kineskom moru. Tako je razarač USS John S. McCain u lipnju izveo “operaciju slobodne plovidbe” blizu grebena Mischief otočja Spratly. Zbog tog je područja NR Kina u teritorijalnom sporu sa susjednim zemljama.

Američki razarač USS John S. McCain (DDG 56) i raketna fregata ANZAC klase Australijske kraljevske ratne mornarice HMAS Ballarat (FFH 165) u vodama Južnog kineskog mora

Bila je to treća “operacija slobodne plovidbe” u mandatu američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, kojom je Washington prema Reutersu reagirao na navodna nastojanja NR Kine da ograniči plovidbu u strateški važnim vodama.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa najavio je još opsežnije operacije američke ratne mornarice US Navy u Južnome kineskom moru. (Theo Ljubić, Reuters, US Navy)

Share This Article