Premijer Republike Irak: – Pripadnici Islamske države moraju se predati ili će biti ubijeni!

Ad

Premijer Republike Irak, Haider Jawad Kadhim Al-Abadi objavio je danas rano ujutro početak kopnene ofenzive za preuzimanje kontrole nad zapadnim gradom Tel Afarom, jednim od posljednjih gradova u zemlji koji je u rukama militanata takozvane Islamske države (IS), javlja njemačka agencija DPA.

Članovi te terorističke organizacije moraju se “predati ili će biti ubijeni”, rekao je premijer Haider Jawad Kadhim Al-Abadi u svom obraćanju javnosti koje je prenijela televizija Al Arabiya.

Pripadnici specijalne postrojbe Republike Irak obučene od strane komandosa britanskog SAS-a i američkih specijalnih antiterorističkih snaga

Vojne snage Republike Irak u utorak su pokrenule zračnu ofenzivu na Tel Afar, koji se nalazi oko šezdeset i pet kilometara zapadno od nedavno oslobođenog grada Mosula. Podsjetimo, glasnogovornik vojske Republike Irak, brigadir Yehia Rasoul, a čije je riječi prenijela televizija Al Iraqiya, rekao je u srpnju 2017. godine da se urušavaju obrambene linije takozvane Islamske države. Po njegovim riječima, ubijeno je više od trideset i pet boraca takozvane Islamske države, dok je najmanje šest njih zarobljeno. Nije naveo mogući broj žrtava u redovima iračke vojske i koalicijskih snaga.

Specijalne postrojbe Republike Irak spremaju se ući i od terorista IS-a osloboditi grad Ter Afar

Zajedno s vojnim snagama međunarodne koalicije koju predvodi armija Sjedinjenih Američkih Država, a asistiraju joj i specijalne snajperske snage Ujedinjenog Kraljevstva – komandosi SAS-a te Kurdi i snage koalicije još nekoliko država na terenu, specijalne vojne snage Republike Irak, trenirane i uvježbane od Angloamerikanaca su u listopadu 2016. godine počele veliku ofenzivu protiv snaga takozvane Islamske države (DAESH) u Mosulu, gradu na sjeveru zemlje, najvećem koji je kontrolirala takozvana Islamska država u Republici Irak i u kojem je prije tri godine utemeljila svoj kalifat nad dijelovima Republike Irak i Sirijske Arapske Republike.

Džihadisti IS-a su zauzeli grad Tel Afar sredinom 2014. godine

Pad Mosula označio je i službeni kraj više od polovine takozvanog Kalifata Islamske države.

Nekoliko dana su Iračani bombardirali položaje takozvane Islamske države u gradu Tel Afar kao pripremu za kopnenu operaciju.

Džihadisti IS-a su zauzeli grad Tel Afar sredinom 2014. godine kada su preuzeli kontrolu nad velikim područjima sjevernog i zapadnog Iraka. (Theo Ljubić, DPA, Al Arabiya)

Facebook Komentari