Planuo je požar kod Kistanja, širi se jako brzo

Nešto iza 15 sati planuo je požar kod Kistanja, širi se jako brzo, a trenutno ga gasi 19 vatrogasaca s osam vozila uz pomoć zračnih snaga, doznaje se u Županijskom centru 112.

”Dojavu smo dobili u 15,04 i vatrogasci su na terenu iza vodotornja u Kistanjama, na putu prema Kninu. Trenutno ih je 19 s osam vozila, a pomažu im zračne snage kojima ne znamo točan broj”, rekli su u Centru 112 za Šibenik.in.

Zračne snage gase više požara u Šibensko-kninskoj županiji, a trenutno su između požara kod Kistanjama i onoga koji je u 14,22 buknuo u blizini sela Polača kod Knina, kazali su u centru 112 te dodali da su požari na Promini i kod Svilaje još uvijek aktivni.

Požari na Promini i Svilaji
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković potvrdio je za N1 da na požarištima na Svilaji i Promini kuće nisu ugrožene.

Požar kod Promine gasi stotinjak vatrogasaca i zračne snage, rekao je Tucaković.

Još uvijek gori na Svilaji, gdje je domaćim vatrogascima stigla pomoć iz Križevačko-koprivničke županije, ukupno 24 vatrogasca.

U petak navečer požar je izbio i na Velebitu iznad Senja. Taj požar gase vatrogasci i zračne snage, potvrdio je Tucaković za N1.

Nakon gotovo 60 sati gašenja u petak nešto prije 23 sata požar između Zatona i Rasline proglašen je ugašenim. Prema prvim procjenama požarom je bilo zahvaćeno oko 650 hektara, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

Kako je najavljeno iz Minstarstva obrane, zračne snage će tijekom dana prerapoređivati tehniku sukladno stanju na terenu i prioritetima gašenja, a najveća koncentracija snaga je angažirana na požarištu Promina.

Na vatrenoj fronti u Promini u gašenju požara sudjeluju dva Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802, dok su na Svilaji požar gasila dva Canadaira 415. Također, danas su iza 12 sati na požarište kod Jablanca na Sjevernom Velebitu upućena dva Canadaira CL-415.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage su na požarištima Promina-Razvođe i Svilaja izbacile više od 130 vodenih bombi i ostvarile oko 30 sati naleta na požarištima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 232 požara (81 u Šibensko-kninskoj, 77 Splitsko-dalmatinskoj, 58 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2000 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 58 500 tona vode te su prevezena 266 vatrogasca i vojnika i 36 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, ističu u MORH-u.

Facebook Komentari