Južnokorejci, Amerikanci i Britanci sa saveznicima održavaju vojne vježbe na moru i Korejskom poluotoku

Sjedinjene Američke Države i južna, Republika Koreja održat će zajedničke vojne vježbe nazvane Ulchi Freedom Guardian 2017 (UFG) od 21. do 31. kolovoza ove godine, priopćio je jučer američki Pentagon u jeku rasta napetosti zbog sjevernokorejskog raketnog programa i programa nuklearnog oružja, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

U priopćenju se navodi da će u vježbama sudjelovati oko sedamnaest tisuća i pet stotina američkih vojnika zajedno s vojnicima iz Republike Koreje, Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Novog Zelanda, Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

U vodama oko Korejskog poluotoka također se nalaze i američki nosači aviona te atomske podmornice.

“UFG je kompjutorska simulacija obrambene vježbe u svrhu povećanja spremnosti, zaštite regije i održavanja stabilnosti na Korejskom poluotoku”, stoji u priopćenju Pentagona.

Uz spomenutu vježbu, američko-južnokorejsko-japanski ratni brodovi patroliraju vodama nadomak DNR Koreje, a njihovi zrakoplovi svakodnevno nadlijeću područje Korejskog poluotoka. U vodama oko Korejskog poluotoka također se nalaze i američki nosači aviona te atomske podmornice.

Američki predsjednik Donald John Trump obećao je “vatru i bijes” ako DNR Koreja zaprijeti SAD-u te ustvrdio da je američka vojska spremna na akciju. U okviru dogovora o savezu Japana i SAD-a, službeni Washington je obećao da će braniti Japan. Stavio je, uz južnu Republiku Koreju također i Zemlju izlazećeg sunca pod svoj nuklearni kišobran, što znači da na bilo kakav napad na Japan i Republiku Koreju može odgovoriti atomskim oružjem. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari