Glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert poručio Turcima: “Ne miješajte se u naše unutrašnje poslove!”

Službeni Berlin je tražio od turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdoğana da se ne miješa u njemačku izbornu kampanju nakon što je on pozvao njemačke Turke da ne glasaju za velike stranke, rekao je za medije glasnogovornik njemačke vlade.

“Očekujemo od stranih vlada da se ne miješaju u naše unutarnje poslove”, napisao je Steffen Seibert, glasnogovornik Vlade SR Njemačke na Twitteru u vezi posljednjih izjava turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdoğana koji je zahtijevao od Turaka u Njemačkoj da ne glasaju ni za jednu od dviju velikih stranaka koalicije koju vodi kancelarka Angela Dorothea Merkel, ni za stranku Zelenih, prenosi francuska novinska afencija AFP.

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel i glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert koji je poručio Turcima: – Očekujemo od stranih vlada da se ne miješaju u naše unutarnje poslove

“SPD i CDU stvaraju raspoloženje protiv Turske kako bi privoljeli birače. Zato pozivam sve moje građane u Njemačkoj da ih nikada ne podrže. Ni CDU ni SPD ni Zelene. To su neprijatelji Turske”, poručio je Recep Tayip Erdoğan prilikom molitve petkom u istanbulskoj džamiji. On je njemačkim državljanima turskog podrijetla preporučio da svoj glas daju stranci “koja nije neprijateljski nastrojena prema Turskoj” bez da je izričito rekao o kojoj stranci se radi.

Naime i ostale stranke koje imaju izgleda za ulazak u Bundestag poput stranke Ljevice, Liberalno-demokratske stranke (FDP) ili desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) su izrazito kritički nastrojene naspram vlasti turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdoğana i njegovog autoritativnog stila pa nije jasno na koju stranku je turski predsjednik Erdoğan mislio.

Kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel i predsjednik Rešublike Turske, Recep Tayyip Erdoğan

Procjenjuje se da oko 1,25 milijuna Turaka u Saveznoj Republici Njemačkoj uživa pravo glasa. Studije pokazuju da je na dosadašnjim izborima ovaj dio stanovništva velikom većinom podržavao SPD. Unatoč tomu što u SR Njemačkoj biraju socijaldemokrate, njemački Turci većinom podržavaju nacionalno-konzervativnu stranku AKP predsjednika Erdoğana.

Procjenjuje se da će Erdoğanova upletenost u unutarnju politiku Savezne Republike Njemačke dodatno pogoršati već ionako napete odnose između Berlina i Ankare. Republika Turska predbacuje Saveznoj Republici Njemačkoj nedovoljnu solidarnost nakon neupjelog puča prije godinu dana. Njemačke vlasti su u nekoliko navrata zabranile nastupe turskim političarima u SR Njemačkoj a turske vlasti njemačkim političarima nisu dopustile posjete njemačkim vojnicima stacioniranim u turskim vojnim bazama. Početak naglog zahlađenja u tursko-njemačkim odnosima povezuje se i s rezolucijom njemačkog Bundestaga koji je turski pokolj nad Armencima u prvom svjetskom ratu proglasio genocidom. (Theo Ljubić, AFP)

Facebook Komentari