Aleksić: Borit ću se da se porez ne naplaćuje na nekretninu u kojoj se živi i u kojoj netko obavlja samostalnu djelatnost

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić oglasio se na fb-u oko poreza na nekretnine.

O POREZU NA NEKRETNINE

Tu i tamo me netko uvjerava kako odgoda poreza nije opcija, nego je jedina opcija referendum protiv poreza. Mislim da je stranka SNAGA bila potpuno jasna, ona je donijela svoju odluku o aktivnostima koje slijede. Prije svega, SNAGA je pozvala da se svi ujedine u organizaciji referenduma, po mogućnosti u sklopu građanske inicijative. Jer, radi se o građanima i njihovim zahtjevima, pa je logično da bi to trebala biti građanska inicijativa. Ono što će se dogoditi, ili se neće dogoditi, utjecat će na sve vlasnike nekretnina u RH. Ne znam je li itko pokušao ujediniti sve opcije koje žele sudjelovati u refrendumu u zajednički posao.

Stranka SNAGA uputila je klubovima zastupnika prijedlog izmjena zakona kojima se porez na nekretnine odgađa do 1. siječnja 2019., a osim toga je predviđen i osigurač – nema poreza sve dok se ne provedu javne transparentne aktivnosti i dok se ne donese pravilnik u kojemu bi sve bilo matematički jasno prikazano.U toj odgodi predvidio sam zakonom, ako zakon bude podržan – naravno, da se obavezno formira radna grupa koja bi pripremila pravilnik kojim bi se propisali jasni matematički kriteriji za porez. Ako se jednoga dana porez uvede, borit ću se u okviru svojih mogućnosti da se porez ne naplaćuje na nekretninu u kojoj se živi i na nekretninu u kojoj netko obavlja samostalnu djelatnost. To je minimum ispod kojega se ne bi smjelo ići.

Naglašavam, potpisat ću zahtjev za referendum, i potpisat ću da sam protiv poreza.

Međutim, ja osobno imam 52 godine. Radio sam u HŽ Infrastrukturi prije nego sam ušao u Sabor 30 godina. Tamo sam vodio poslove vezane za izradu prometnih propisa, a svaki put sam morao postići konsenzus svih zainteresiranih službi oko novih odredaba. Imam puno radnog i životnog iskustva. Ne dajem ljudima nikada lažne nade, i pokušavam ono što je moguće. Odgoda poreza izmjenama zakona jest plan B stranke SNAGA, ako ne uspije plan A svih onih koji će raditi na organizaciji referenduma.
Najlakše je reći – ja sam protiv, i od toga ne odstupam. Tako smo bili i protiv NATO-a, protiv ulaska RH u EU, protiv ovoga i protiv onoga. A na kraju, sve je bilo suprotno od naših protivljenja.

Ne dajem populističke izjave, nastojim raditi ono što je moguće te planirati unaprijed uz šire mogućnosti nego što je kockanje samo na jednu opciju, napisao je Aleksić.

Facebook Komentari