Igra li srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na Washingtonsku kartu?

Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić je pod velikim pritiskom “centara moći s Istoka i Zapada” koji su za status quo na Kosovu, a među centrima koji žele očuvanje postojećeg stanja su “Amerika, EU i Rusija”, tvrdi jučer gotovo sav beogradski tisak.

“Nema rješenja za Kosovo. Ne samo što ga ne žele Srbi i Albanci, nego su za očuvanje statusa quo i velike sile: Amerika, EU i Rusija”, pišu beogradske Večernje novosti, pozivajući se na neimenovane inozemne dužnosnike.

“S ovom velikom preprekom i poražavajućim stajalištem posljednjih se dana sučeljava šef države Aleksandar Vučić, čiji poziv na široki nacionalni dijalog o kosovskom pitanju nije naišao na topao prijem u centrima moći ni na Istoku ni na Zapadu”, tvrdi ovaj list.

Prema saznanjima Večernjih novosti, “iz kontakata s inozemnim dužnosnicima predsjednik Vučić je shvatio da svima njima odgovora očuvanje postojećeg stanja, kako bi na Balkanu i dalje gajili svoje džokere i mete za pritisak”.

“Bez obzira na to, Aleksandar Vučić nastavlja sa svojom inicijativom, ali je svjestan da neće moći nametnuti bilo kakvo rješenje koje neće ni Srbi, ni Albanci ni međunarodna zajednica”, pišu Večernje novosti, citirajući neimenovanog dužnosnika iz najbližeg Vučićeva okruženja.

List tvrdi kako će, u takvom ozračju i odnosu snaga teško proći i naići na odobravanje prijedlog prvog potpredsjednika vlade i šefa diplomacije Ivice Dačića da se odnosi sa Prištinom trajno riješe razgraničenjem.
O toj se opciji ipak “uveliko razmišlja, a ona bi mogla postati službena ideja Beograda” o statusu Kosova poslije nacionalnog dijaloga, ali je za ostvarivanje te ideje neophodna podrška SAD-a, pišu Večernje novosti, naglašavajući kako je igra na “Washingtonsku kartu” jedan od ključnih zadataka jer su bez toga “tanki izgledi da Albanci prihvate bilo koji prijedlog Beograda”.

Prijedlog Ivice Dačića, kako ga je objasnio u autorskom tekstu u Večernjim novostima, podrazumijeva, uz razgraničenje Srba i kosovskih Albanaca, i financijsku nadoknadu “za privatnu i državnu imovinu koju je uzurpirala Priština”.

Rješenje za kosovsko pitanje je puno priznavanje Republike Kosovo, smatra albanski premijer Edi Rama (lijevo), no dodaje ako se stavi u poziciju Aleksandra Vučića svjestan je da to mnogo lakše reći nego učiniti

Podsjetimo, premijer Republike Albanije, Edi Rama, pišu srbijanski mediji, je rekao da su odnosi Republike Albanije i Republike Srbije bolji nego ikad prije te je podržao poziv srbijanskog kolege Aleksandra Vučića na unutarnji dijalog o Republici Kosovo jer je “rešenje kosovskog pitanja u interesu svih, a ne samo Albanaca”.

Unutarnji dijalog bio bi važan “da se dogodi na Kosovu i u Albaniji također”, rekao je Rama u interviewu za beogradski list Blic, ali je prijedlog srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića da se kosovski problem riješi podjelom i razgraničenjem nazvao “neuobičajenim”.

“Ne pomaže ako se počne odatle” u traženju rješenja, rekao je albanski premijer Edi Rama te dodao kako bi se moglo zaključiti da se radi o “neuobičajenom prijedlogu”.

Rješenje za kosovsko pitanje je “puno priznavanje Republike Kosovo”, smatra Rama, no dodaje ako se stavi u poziciju Aleksandra Vučića “svjestan je da to mnogo lakše reći nego učiniti”.

“Zasad je važno da svi zajedno naporno rade do rješenja – strpljivo, izravno i nekonvencionalno”, sugerira albanski premijer. (Theo Ljubić, Večernje novosti, Blic)

Facebook Komentari