24.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo BREXIT: Za razliku od nesnalažljive EU, irska Vlada je pohvalila britanske prijedloge

BREXIT: Za razliku od nesnalažljive EU, irska Vlada je pohvalila britanske prijedloge

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske danas iznosi svoje prijedloge o granici između Republike Irske i Ulstera (Sjeverne Irske – britanskog teritorija) nakon Brexita, pokušavajući privoliti dvadeset i sedam članica Europske unije da to pitanje povežu s pitanjem njihovih trgovinskih veza u budućnosti.

Europska komisija jučer je potvrdila da prije bilo kakvih trgovinskih pregovora treba postići pomak u vezi s trima važnim temama – sudbinom europskih građana, cijenom koju treba platiti za razdruživanje i pitanjem irske granice. No, službeni London želi da se o budućem trgovinskom partnerstvu i o izlasku razgovara istodobno.

Ministarstvo Ujedinjenog Kraljevstva za Brexit ponovo ističe u svojim prijedlozima koje iznosi danas, da ne želi povratak graničnih prijelaza, simbola čvrste granice između Irske i britanske pokrajine Ulster (Sjeverna Irska), nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije, prenose britanska agencija Reuters i francuska agencija AFP.

“Imamo veoma jasna načela. Naš prioritet je usuglasiti se o tome da neće biti granične infrastrukture koja bi značila povratak na granične prijelaze iz prošlosti i koja bi bila potpuno neprihvatljiva za Ujedinjeno Kraljevstvo”, piše ministarstvo u priopćenju.

Da bi to ostvarila, britanska vlada nudi Europskoj uniji dvije mogućnosti: “novo carinsko partnerstvo” koje bi omogućilo da “nema nikakve granice između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske” ili pak “carinske dogovore” koji bi mogli uključivati ukidanje prijavljivanja robe na ulasku i izlasku te posebne trgovinske ugovore sa Sjevernom Irskom.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je jučer izrazila želju da nakon Brexita s EU-om potpiše ugovor o privremenoj carinskoj uniji koji bi vrijedio oko dvije godine, što je Bruxelles hladno dočekao ocijenivši ga preuranjenim.

U tom okršaju oko redoslijeda pitanja o kojima će se pregovarati, irska vlada je pohvalila britanske prijedloge podsjetivši da su “prva zadaća u sljedećim krugovima pregovora i dalje, dakle, građanska prava, financijsko rješenje i pitanja specifična za Republiku Irsku”.

Kako vidimo, Vlada Republike Irske se, za razliku od nesnalažljive Europske unije, zasad jako dobro razumije s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva oko rješavanja graničnog pitanja između dviju zemalja, od koji jedna definitivno izlazi iz EU, dok druga (Republika Irska, op.a.) i dalje ostaje članicom Europske unije. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Najnovije

Još iz rubrike