SAD i NR Kina odlučile su surađivati u rješavanju svih teških pitanja, uključujući i stišavanje korejske krize

Između Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine postoje mnoga teška pitanja, ali obje države žele ih riješiti, rekao je danas američki general Joseph Francis Dunford Jr., tijekom službenog posjeta Pekingu u trenutku dok vladaju velike napetosti zbog sjeverne  DNR Koreje.

“Mislim da moramo biti iskreni. Imamo puno, puno teških pitanja na koja ne gledamo nužno isto”, rekao je američki general Joseph Francis Dunford Jr., načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, u razgovoru s kineskim kolegom Fang Fenghuijem, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Dijelimo predanost da riješimo ta teška pitanja”, dodao je, ne ulazeći u pojedinosti.

Kineski general Fang Fenghui je rekao da Narodna Republika Kina pridaje veliku važnost  posjeti američkog generala Josepha Francisa Dunforda Jr. te da mu je omogućila pratiti jednu vojnu vježbu, piše današnji China Daily.

Američki general Joseph Francis Dunford Jr. u posjeti NR Kini, a domaćin mu je bio kineski general Fang Fenghui

Ministarstvo obrane NR Kine je priopćilo da su dvojica dužnosnika razgovarali o sjevernoj DNR Koreji, Tajvanu i Južnom kineskom moru te potpisali okvirni sporazum o mehanizmu za vojni dijalog između dviju zemalja.

General Fang Fenghui je kazao da je suradnja jedini ispravan izbor za dvije zemlje te da njihove vojske sigurno mogu biti dobri partneri.

SAD je pozvao NR Kinu da učini više kako bi obuzdalt DNR Koreju, dok je NR Kina poručila da je Washington taj koji bi trebao učiniti više da se smanje napetosti i kako Amerikanci trebaju izravno razgovarati s Pyongyangom.

Nadalje, NR Kina je objavila da je kriza zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa na “prekretnici”, ocijenivši da je došlo vrijeme za obnovu pregovora.

Izjava glasnogovornice kineskog ministarstva vanjskih poslova Hue Chunying dolazi u trenutku kada se čini da se donekle stišava verbalni rat između Sjedinjenih Američkih Država i DNR Koreje.

Glasnogovrnica MVP Kine Hue Chunying: Na prekretnici smo na kojoj moramo pokazati odlučnost i nastaviti mirovne pregovore

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je izvijestio danas kako obustavlja plan ispaljivanja raketa u blizini američkog otoka Guama, iako je upozorio da će to učiniti u slučaju novih “neodgovornih postupaka” Washingtona.

Visoki američki dužnosnici su pak izjavili da SAD nije zainteresiran za promjenu režima u Pyongyangu, dok je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in kazao kako službeni  Seoul želi po svaku cijenu spriječiti novi rat.

“Na prekretnici smo na kojoj moramo pokazati odlučnost i nastaviti mirovne pregovore”, rekla je Hua Chunying na redovitoj konferenciji za tisak, odgovarajući na novinarsko pitanje o izjavi predsjednika južne Republike Koreje, Moon Jae-ina.

Narodna Republika Kina, glavna diplomatska i gospodarska saveznica sjeverne DNR Koreje, ovih je dana više puta pozivala Washington i Pyongyang da se ne upuštaju u verbalni rat.

Službeni Peking redovito poziva na nastavak “šestostranih pregovora” između Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Republike Koreje, DNR Koreje, Ruske Federacije i NR Kine koje je sjevernokorejski diktator Kim Jong-un naprasno prekinuo 2009. godine. (Theo Ljubić, Reuters, China Daily)

Facebook Komentari