Privremeni ostanak u carinskoj uniji EU-a Britanci nemaju namjeru platiti !

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske želi privremenu carinsku uniju u prijelaznom razdoblju nakon izlaska iz Europske unije i za to ne bi trebala platiti, rekao je danas britanski ministar za Brexit, David Michael Davis, a Europska komisija je saopćila da će pomno proučiti taj prijedlog.

Britanci su predložili dogovor o tranizicijskom periodu s Europskom unijom nakon provedbe Brexita kako bi se omogućila što slobodnija trgovina robom.

Službeni London predlaže  uvođenje privremene carinske unije kako bi se se očuvala “tijesna veza s europskom carinskom unijom, navodi se u priopćenju.

Britanski ministar za BREXIT David Michael Davis i EU glavni pregovarač Michel Bernard Barnier: u Europskoj uniji se neslužbeno spominje iznos između pedest i pet i sto milijardi eura, što su obveze koje je navodno Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo u višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine, no, kako se čini, službeni London za taj iznos neće ni da čuje

“U tom tranzicijskom razdoblju koje bi se dogovorilo s Bruxellom, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske nastojalo bi sklopiti nove ambiciozne trgovinske sporazume diljem svijeta”, navode britanski mediji.

Europska unija je objavila da će pomno proučiti te prijedloge, no njima će se baviti tek pošto se postigne napredak u pregovorima s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Upitan na televiziji ITV o tome hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo morati platiti kako bi privremeno ostali u carinskoj uniji EU-a, ministar David Michael Davis je odgovorio kako “ne misli da je tako”.

“Morate me pustiti da pregovaram o tome što će se događati u tom prijelaznom razdoblju”, istaknuo je ministar.

Britanski ministar za BREXIT, David Michael Davis: – Michel Barnier se ljuti na nas. Kaže da moramo dati svoj prijedlog. Bit će dosta teško. No na kraju nećemo plaćati deset milijardi € godišnje kao što to činimo sada. Riješit ćemo to.

Britanski ministar za Brexit, David Michael Davis je otkrio da se pregovarač EU-a za Brexit, Michel Bernard Barnier razljutio na pitanje takozvanog računa za razvod što Europska unija želi dogovoriti odmah, prije nego o što će se raspravljati o daljnjem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske s Europskom unijom.

“Imat ćemo dugu raspravu”, rekao je danas britanski ministar David Michael Davis za radio Leading Britain’s Conversation (LBC).

“Michel se ljuti na nas. Kaže da ‘moramo dati svoj prijedlog'”. “Bit će dosta teško. No na kraju nećemo plaćati deset milijardi € godišnje kao što to činimo sada. Riješit ćemo to”, zaključio je ministar David Michael Davis, dodavši kako Ujedinjeno Kraljevstvo neće dogovoriti brojku o izlasku iz EU-a do listopada ove godine. (Theo Ljubić, ITV, Radio LBC)

Facebook Komentari