Na bilo kakav eventualni sjevernokorejski raketni napad na Japan, SAD je spreman odgovoriti atomskim oružjem

 Japanski je premijer Shinzō Abe izjavio da se složio s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom kako je zaustavljanje lansiranja sjevernokorejskih raketa prioritet, a japanski šef obrane i ministar vanjskih poslova sastat će se u četvrtak sa svojim američkim kolegama kako bi potvrdili predanost Washingtona u obrani Japana, uključujući korištenje nuklearnog zastrašivanja, budući da se pojačavaju sjevernokorejske prijetnje.

Premijer Japana Shinzō Abe rekao je da se složio s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom za vrijeme današnjeg telefonskog razgovora kako je glavni prioritet učiniti sve što se može kako bi se zaustavila DNR Koreja u namjeri da ispali rakete.

U raspoređivanju ratnih brodova nadomak voda DNR Koreje uključili su se, pored američkih također i brodovi japanske ratne mornarice

Također je pohvalio Trumpovo opredjeljenje da će Sjedinjene Američke Države stati uz svoje saveznike u regiji u borbi protiv sjevernokorejskih prijtenji.

Japanski ministar obrane Itsunori Onodera i ministar vanjskih poslova Tarō Kōno putuju ovog tjedna u glavni grad SAD-a kako bi se sastali s američkim ministrom obrane Jamesom Normanom Mattisom, poznatom i po vojnom nadimku “Bijesni pas” te s američkim državnim tajnikom Rexom Wayneom Tillersonom, objavila je službeno danas japanska vlada, a prenosi britanski Reuters.

Uz Republiku Koreju, SAD će braniti i Zemlju izlazećeg sunca (Japan) od eventualnog sjevernokorejskog raketnog napada

Do sastanaka dolazi zbog visokih napetosti u istočnoj Aziji i prijetnji komunističke DNR Koreje da će ispaliti rakete u vode blizu američkog pacifičkog teritorija Guam.

Projektili bi trebali preletjeti preko Japana kako bi dosegli cilj što zabrinjava službeni Tokio, jer bi bojeve glave ili krhotine raketa mogle pasti na njegov teritorij.

Američki predsjednik Donald John Trump obećao je “vatru i bijes” ako DNR Koreja zaprijeti SAD-u te ustvrdio da je američka vojska spremna na akciju.

Japanski premijer Shinzō Abe i američki predsjednik Donald John Trump

“Strateško okruženje postaje sve oštrije i moramo raspraviti kako ćemo na to odgovoriti”, rekao je dužnosnik japanskog Ministarstva vanjskih poslova na brifingu u Tokiju.

“Tražit ćemo od SAD-a da potvrdi obećanje o obrani, ukljućujući i nuklearno odvraćanje”, dodao je.

U okviru dogovora o savezu Japana i SAD-a, službeni Washington je obećao da će braniti Japan. Stavio je Zemlju izlazećeg sunca pod svoj nuklearni kišobran što znači da na bilo kakav napad na Japan može odgovoriti atomskim oružjem. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari