Kim Jong-un odgađa ispaljivanje raketa prema Guamu, dok “Bijesni pas” James Norman Mattis poručuje kako će SAD uništiti svaki sjevernokorejski ispaljeni projektil

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un odgodio je svoju odluku o ispaljivanju raketa prema američkom otoku Guam, istaknuvši kako će pratiti daljnje akcije Sjedinjenih Američkih Država, prenijeli su danas državni mediji te komunističke azijske države.

U prvom javnom nastupu u dva tjedna Kim Jong-un je jučer obavio nadzor zapovjedništva vojske DNR Koreje i proučio plan ispaljivanja četiriju raketa u blizini američkog tihooceanskog teritorija Guam, izvjestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un.: Cijeli američki teritorij sada nam je u dometu… bilo gdje, bilo kada!

“Ako će Jenkiji i dalje ustrajati u svojim ekstremno opasnim i bezobzirnim akcijama na Korejskom poluotoku i u njegovoj blizini, čime se testira suzdržanost Demokratske Narodne Republike Koreje, ona će donijeti važnu odluku koju je već objavila”, rekao je sjevernokorejski čelnik, a prenijela agencija KCNA.

No, oglasio se i američki ministar obrane James Norman Mattis, u vojnom svijetu poznat i po nadimku “Bijesni pas”. Američki ministar obrane izjavio je jučer da ako bi Sjeverna Koreja ispalila projektil na Sjedinjene Američke Države situacija bi mogla prerasti u rat.

Američki ministar obrane James Norman Mattis zvani “Bijesni pas” je rekao da bi Sjedinjene Američke Države znale putanju sjevernorejskog projektila za nekoliko trenutaka od vremena lansiranja i ako bi se procijenilo da projektil pogađa Guam mi ćemo ga uništiti

“Ako ispale na Sjedinjene Američke Države to bi moglo vrlo brzo prerasti u rat”, rekao je američki ministar obrane James Norman Mattis novinarima.

“Bijesni pas” – James Norman Mattis je rekao da bi Sjedinjene Američke Države znale putanju sjevernorejskog projektila “za nekoliko trenutaka” i ako bi se procijenilo da projektil pogađa Guam “mi ćemo ga uništiti”, prenosi Mattisovu izjavu britanska novinska agencija Reuters.

Planovi Pyongyanga o ispaljivanju raketa blizu otoka Guam prošlog su tjedna pojačali tenzije u regiji, a američki predsjednik Donald John Trump izjavio je da je američka vojska spremna napasti DNR Koreju.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in jučer je rekao da neće biti vojne akcije bez pristanka Seoula te da će njegova vlada svim sredstvima spriječiti rat.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i amrički general Joseph Francis Dunford Jr. , zapovjednik Združenih snaga u Republici Koreji

“Odluku o vojnoj akciji na Korejskom poluotoku može donijeti samo Republika Koreja i nitko drugi ne može je početi bez našeg pristanka”, istaknuo je Moon Jae-in u govoru na komemoraciji obljetnice oslobođenja države od japanske okupacije iz 1945. godine.

Dan oslobođenja, rijedak praznik koji obilježavaju obje Koreje, idućeg će tjedna popratiti zajednička vojna vježba SAD-a i južne Republike Koreje koja će zasigurno razljutiti službeni Pyongyang.

NR Kina, glavna sjevernokorejska saveznica i trgovinski partner, više je puta pozvala Pyongyang da zaustavi svoj program naoružavanja, a Washington i Seoul da otkažu svoje vojne vježbe kako bi smanjili napetosti.

Kineski državni partijski medij Global Times danas piše da Seoul treba igrati ulogu tampon zone između SAD-a i DNR Koreje kako bi se izbjegao direktan sukob.

Američko-južnokorejske vojne vježbe

“Ove će (vojne) vježbe jasno, još više isprovocirati Pyongyang i očekuje se da će on imati radikalniji odgovor”, tvrdi taj medij.

“Ako Južna Koreja stvarno ne želi rat na poluotoku, trebala bi pokušati zaustaviti te vježbe”, zaključuje se.

Sjedinjene Američke Države i južna Republika Koreja tehnički su i dalje u ratu sa sjevernom DNR Korejom od Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine te koji je uzeo više od milijun žrtava i završio je primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.  (Theo Ljubić, Reuters, KCNA, Global Times)

Share This Article