Ivica Dačić: “Teza da je cijelo Kosovo srpsko, može se ostvariti samo ratom, koji je u ovim povjesnim geopolitičkim uvjetima unaprijed izgubljena bitka”

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić predložio je razgraničenje između Srba i Albanaca na Kosovu, kao izlaz iz tog “višestoljetnog problema”.

Republika Srbija bi trebala tražiti autonomiju za srpske enklave na Kosovu, zaštićeni status pravoslavnih manastira i novčanu odštetu za srbijansku imovinu, uključujući industrijska i energetska postrojenja, napisao je Ivica Dačić u članku za list Večernje novosti.

“Ako želimo da Srbi i Srbija na Kosovu nešto dobiju vremena je sve manje”, poručio je šef srbijanske diplomacije objašnjavajući svoju ideju o razgraničenju s kosovskim Albancima i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Svima je potrebno trajno rješenje srpsko-albanskog sukoba, a do njega se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca, gde će svako ponešto dobiti i izgubiti. To je ideja kompromisa povijesnog i etničkog prava”, istaknuo je Ivica Dačić.

Republika Srbija odbija priznati neovisnost svoje bivše južne pokrajine i blokira članstvo Republike Kosovo u međunarodnim organizacijama.

No, normalizacija odnosa s Prištinom ključan je uvjet za približavanje Republike Srbije Europskoj uniji, što je vlada u Beogradu odredila prioritetnim ciljem.

Republika Kosovo je neovisnost od Republike Srbije proglasila 17. veljače 2008. godine u 15.39 sati, gotovo deset godina nakon što su u zračnim napadima NATO-a istjerane srbijansko-četničke postrojbe i zaustavljeno ubijanje etničkih Albanaca tijekom dvogodišnjeg rata.

Danas u Republici Kosovu živi oko sto i dvadeset tisuća Srba,  većinom na sjeveru, i protivi se vlastima u Prištini. Većina kosovskih Albanaca ne prihvaća širu autonomiju većinski srpskih općina, bojeći se da bi Beogard preko njih mogao proširiti svoj utjecaj.

O Kosovu danas postoje uglavnom dvije koncepcije: – Cijelo Kosovo je srpsko ili sve je izgubljeno, mora se priznati neovisno Kosovo – rekao je ministar vanjskih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić ustvrdivši kako obje koncepcije imaju negativne posljedice za srpski narod

Ivica Dačić sugerira kako je “sve rješivo ako se prihvate temeljna politička načela” rješavanja srpsko-albanskih odnosa u trenutnoj povijesnoj etapi.

“To je moj prijedlog utemeljen na želji da Srbi nešto dobiju. Ako želimo da Srbi i Srbija nešto dobiju, vremena je sve manje. Za utopijske unaprijed izgubljene bitke ili za tezu da je Kosovo za Srbe izgubljeno, ima vremena koliko hoćete”, poručuje Ivica Dačić.

Uuvjeren je da je njegov prijedlog “jedino realan, jedino u interesu i Srba i Albanaca” te da je brzo ostvariv.

Istodobno, Ivica Dačić kaže kako ne zna hoće li njegov prijedlog uopće biti prihvaćen.

“Moja je obveza da o tome govorim dok je to još moguće”, naglasio je Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade i vođa Socijalističke partije Srbije, najjačeg koalicijskog partnera vladajućih naprednjaka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Ivica Dačić podsjeća i da srpska državna politika nije priznala današnju realnost kosovskog stanja i nastavila je boriti se s “povijesnim, nacionalnim i državnim pravom, oslanjajući se na Rezoluciju VS UN 1244 o Kosovu”.

Predsjednik Republike Kosovo, Hashim Thaçi (lijevo) i srbijanski ministar vanjskih poslova, Ivica Dačić

“O Kosovu danas postoje uglavnom dvije koncepcije: Cijelo Kosovo je srpsko ili sve je izgubljeno, mora se priznati neovisno Kosovo”, rekao je Dačić ustvrdivši kako obje koncepcije imaju negativne posljedice za srpski narod.

“Ova prva se može ostvariti samo ratom, koji je u ovim povjesnim geopolitičkim uvjetima unaprijed izgubljena bitka”, kaže je Ivica Dačić, dok za drugu koncepriju kaže da je “pogubna jer polazi od toga da je sve rješeno”.

“Ni u jednoj koncepciji Srbi ne dobivaju, samo gube”, poručio je Ivica Dačić, rekavši da će, ako se ispostavi da je njegov prijedlog neostvariv i neprihvatljiv, pokušati pridonijeti da se pronalađe “trajno i realno riješenje”.

Ivica Dačić je svoj prijedlog o razgaraničenju Albanaca i Srba u Republici Kosovo prvi put priopćio javnosti poslije poziva srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u srpnju ove godine na unutarnji dijalog o rješavanju kosovskog pitanja, što su pojedini analitičari zapadnih medija ocijenili kao “probni balon” u pronalaženju trajnijeg rješenja odnosa Srba i kosovskih Albanca.

(Theo Ljubić, Večernje novosti)

Facebook Komentari