Albanski premijer Edi Rama: “Rješenje za kosovsko pitanje je puno priznavanje Republike Kosovo!”

Premijer Republike Albanije, Edi Rama danas je, pišu srbijanski mediji, rekao da su odnosi Republike Albanije i Republike Srbije bolji nego ikad prije te je podržao poziv srbijanskog kolege Aleksandra Vučića na unutarnji dijalog o Republici Kosovo jer je “rešenje kosovskog pitanja u interesu svih, a ne samo Albanaca”.

Unutarnji dijalog bio bi važan “da se dogodi na Kosovu i u Albaniji također”, rekao je Rama u interviewu za beogradski list Blic, ali je prijedlog srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića da se kosovski problem riješi podjelom i razgraničenjem nazvao “neuobičajenim”.

Rješenje za kosovsko pitanje je puno priznavanje Republike Kosovo, smatra albanski premijer Edi Rama, no dodaje ako se stavi u poziciju Aleksandra Vučića svjestan je da to mogo lakše reći nego učiniti

“Ne pomaže ako se počne odatle” u traženju rješenja, rekao je albanski premijer Edi Rama te dodao kako bi se moglo zaključiti da se radi o “neuobičajenom prijedlogu”.

Rješenje za kosovsko pitanje je “puno priznavanje Republike Kosovo”, smatra Rama, no dodaje ako se stavi u poziciju Aleksandra Vučića “svjestan je da to mogo lakše reći nego učiniti”.


“Zasad je važno da svi zajedno naporno rade do rješenja – strpljivo, izravno i nekonvencionalno”, sugerira albanski premijer.

Svjetske agencije prenijele su prijedlog ministra vanjskih poslova Republike Srbije, Ivice Dačića da se kosovski problem riješi kompromisnim razgraničenjem i podjelom ocjenjujći kako će ga Priština vjerojatno odbaciti.

O Kosovu danas postoje uglavnom dvije koncepcije: Cijelo Kosovo je srpsko ili sve je izgubljeno, mora se priznati neovisno Kosovo, rekao je ministar vanskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ustvrdivši kako obje koncepcije imaju negativne posljedice za srpski narod

Američka agencija AP podsjeća da je Republika Kosovo proglasila neovisnost od Republike Srbije 17. veljače 2008. godine i da je Republiku Kosovo dosad priznalo stotinu i četrnaest zemalja, među kojima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i većina članica EU, ali ne i saveznici Republike Srbije,  Ruska Federacija i NR Kina.

Britanska novinska gencija Reuters uz prijedlog Ivice Dačića navodi kako je normalizacija odnosa s Prištinom ključni uvjet da se Beograd približi članstvu u Europskoj uniji.

Premijer Republike Albanije Edi Rama i predsjednik Republike Kosovo Hashim Thaçi

U autorskom tekstu za beogradske Večernje novosti, Ivica Dačić je sugerirao da bi Republika Srbija trebala tražiti autonomiju za srpske enklave u Republici Kosovo, zaštićeni status pravoslavnih manastira i financijsku odštetu za srbijansku imovinu, uključujući industrijska i energetska postrojenja.

“Ako želimo da Srbi i Srbija na Kosovu nešto dobiju vremena je sve manje”, poručio je Ivica Dačić tumačeći svoju ideju o razgraničenju s kosovskim Albancima i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prijedlog Ivice Dačića jedna je od reakcija visokih političkih dužnosnika na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u srpnju ove godine da se provede unutarnji dijalog o rješavanju kosovskog pitanja. (Theo Ljubić. Reuters, Associated Press, Blic)

Facebook Komentari