Turski predsjednik Erdoğan izravno podupire snimanje serije “Alija”, a Dodik pobjesnio i najavio film o Radovanu Karadžiću

Predsjednika BiH entiteta Republike Srpske, Milorada Dodika, silno je razbijesnila činjenica da turska državna televizija (TRT) producira dramsku seriju o liku i djelu Alije Izetbegovića pa je odlučio posegnuti za protumjerom i naložiti entitetskoj radio-televiziji (RTRS) da razmotri mogućnost snimanja filma koji bi se u ovom slučaju bavio obranom lika i djela Radovana Karadžića, javljaju bosanko-hercegovački mediji.

O novoj bizarnoj ideji čelnog čovjeka BiH entiteta RS danas piše većina medija u Bosni i Hercegovini pri čemu oni u entitetu Republici Srpskoj o tome izvještavaju krajnje ozbiljno, dok se oni u Federaciji BiH ne mogu načuditi kako daleko je Milorad Dodik spreman ići u dodvoravanju vlastitom biračkom tijelu ignorirajući pri tom činjenicu kako predlaže snimanje apologetskog filma o osobi koja je presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđena na čak četrdeset godina zatvora zbog odgovornosti za ratne zločine počinjene u BiH uklučujući tu i genocid u Srebrenici.

Ačija Izetbegović i Recep Tayyip Erdoğan

Milorad Dodik je u izjavi za novinsku agenciju BiH entiteta Republike Srpske, SRNA kazao kako bi Radio-televizija Republike Srpske trebala snimiti film o Radovanu Karadžiću i “njegovom sudjelovanju u borbi za slobodu srpskog naroda”. Pri tom je najavio kako će entitetska vlada osigurati sva sredstva kako bi takav film što prije bio snimljen.

“Ako može Alija Izetbegović imati taj film uz asistenciju sina Bakira onda ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu Karadžiću i njegovoj ulozi”, logika je Dodikova razmišljanja.

Mini serija od šest epizoda tematizirat će bitne dijelove iz života ratnog BiH Predsjednika Alije Izetbegovića

Za njega su Izetbegović stariji i Radovan Karadžić zapravo u istoj ravni, a takav zaključak izvlači iz činjenice da je i pokojni predsjednik Predsjedništva BiH jedno vrijeme bio pod istragom Tužiteljstva ICTY-a, javlja sarajevski medij “Oslobođenje”.

Iako protov Alije Izetbegovića nikada nije podignuta nikakva optužnica, Milorad Dodik zaključuje kako je već sama istraga dokaz da je on bio umiješan u ratne zločine.

Milorad Dodik je u izjavi za novinsku agenciju BiH entiteta Republike Srpske, SRNA kazao kako bi Radio-televizija Republike Srpske trebala snimiti film o Radovanu Karadžiću i njegovom sudjelovanju u borbi za slobodu srpskog naroda

Bjelodanu činjenicu da je Radovan Karadžić zbog ratnih zločina i genocina nad bošnjačkim stanovništvom osuđen za aktualnog predsjednika BiH entiteta RS zapravo nema nikakvog značaja. Protumačio je to konstatacijom kako je Radovan Karadžić ispao kriv samo stoga što je završio u Den Haagu i ostao živ dovoljno dugo da bi mu se tamo i sudilo.

Turska televizija TRT prošlog je tjedna započela snimanje serijala od šest filmskih nastavaka pod naslovom “Alija”. Scenarij portretira neke od epizoda iz života Alije Izetbegovića što su ih scenaristi uz konzultaciju s članovima obitelji procijenili najvažnijima, a u seriji se uz oca Aliju našlo mjesta i za likove supruge Halide, kćeri Sabine, sina Bakira pa čak i za njegovu suprugu Sebiju, čije ime proteklih mjeseci ionako puni naslovnice većine medija u Bosni i Hercegovini koji je dovode u vezu s teškim stanjem u sarajevskom Kliničkom centru (KCUS) na čijem je čelu.

Osim navodnih ratnih zločina nad Srbima, Milorad Dodik stavlja Aliji Izetbegoviću na teret i pisanje Islamske deklaracije, ali i objede da je Alija Izetbegović tijekom Drugog svjetskog rata bio pripadnikom nacističke Handžar SS divizije, a za što nikada nije ponudio nikakav valjani dokaz

Serija “Alija” u cijelosti je turski proizvod, uključujući tu i glumce, a jedino je redatelj Ahmed Imamović iz BiH.

Producenti su uoči početka snimanja s ponosom objavili kako cijeli projekt ima izravnu potporu predsjednika Republike Turske, Recepa Tayyipa Erdoğana.

Predsjednik BiH entiteta Republike Srpske, Milorad Dodik pak snimanje ove serije vidi kao pokušaj “pranja” Izetbegovićeva životopisa, a na teret mu osim navodnih ratnih zločina nad Srbima stavlja i pisanje Islamske deklaracije, ali i objede da je Alija Izetbegović tijekom Drugog svjetskog rata bio pripadnikom nacističke Handžar SS divizije, a za što nikada nije ponudio nikakav valjani dokaz.

(Theo Ljubić, Oslobođenje, SRNA)

Facebook Komentari