Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in: Naš je prioritet nacionalni interes Republike Koreje, a to je mir

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i amrički general Joseph Francis Dunford Jr. , zapovjednik Združenih snaga u Republici Koreji

Predsjednik južne Republike Koreje, Moon Jae-in primio je danas visokog američkog vojnog dužnosnika i apelirao da se spriječi rat u vrijeme kada eskalira verbalni sukob između američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, javlja britanski BBC.

Mora postojati diplomatsko rješenje za krizu, rekao je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in američkom generalu Josephu Francisu Dunfordu Jr. (na slici gore) koji se suglasio da je diplomacija američki prioritet.

Međutim, vojne opcije se pripremaju u slučaju da sankcije uvedene protiv Pyongyanga ne daju rezultata.

“Bilo kakav rat može postati samo nuklearni rat”, upozorio je danas sjevernokorejski režim u Pyongyangu.

Istoga dana ministarstvo trgovine NR Kine zabranilo je uvoz iz sjeverne DNR Koreje, čime je Peking, inače sjevernokorejski saveznik, učinio dodatni pritisak na DNR Koreju kojoj je UN uveo nove sankcije početkom kolovoza ove godine. Sankcije su odgovor međunarodne zajednice na niz raketnih pokusa i jačanje ratne retorike službenog Pyongyanga.

Prje nekoliko dana je vodstvo Komunističke partije NR Kine također zauzelo stav da ako DNR Koreja napadne Sjedinjene Američke Države, u tom slučaju NR Kina treba ostati neutralna, ali ako SAD napadne prvi i pokuša svrgnuti sjevernokorejsku vladu, NR Kina će ga zaustaviti, navodi list kineske vlade.

Ministarstvo trgovine NR Kine zabranilo je uvoz iz sjeverne DNR Koreje, čime je službeni Peking, inače sjevernokorejski saveznik, učinio dodatni pritisak na DNR Koreju kojoj je UN uveo nove sankcije početkom kolovoza ove godine

Američki predsjednik Donald John Trump ponovno je zaoštrio retoriku prema DNR Koreji i njezinu vodstvu u upozorivši Pyongyang da i ne pomišlja napasti američki pacifički otok Guam “jer će im se dogoditi stvari za koje nikad nisu mislili da su moguće”.

NR Kina, najvažniji sjevernokorejski saveznik i trgovinski partner, opetovano je pozivala na mir u sadašnjoj krizi i izrazila nezadovoljstvo zbog sjevernokorejskih nuklearnih pokusa, ali i ponašanjem južne Republike Koreje i SAD-a za koje smatra da podižu tenzije.

Američki predsjednik Donald John Trump ponovno je zaoštrio retoriku prema DNR Koreji i njezinu vodstvu u upozorivši Pyongyang i Kim Jong-una da i ne pomišlja napasti američki pacifički otok Guam jer će im se dogoditi stvari za koje nikad nisu mislili da su moguće

Državni list Global Times, iza kojeg stoji Komunistička partija NR Kine, napisao je u uvodniku kako službeni Peking ne uspijeva uvjeriti ni Washington ni Pyongyang da smire napetosti.

“Trebalo bi svim stranama jasno dati do znanja da kada njihovi potezi ugroze kineske interese, NR Kina će odlučno odgovoriti”, piše list koji ne predstavlja službeno stajalište vlade.

“Kina mora jasno dati do znanja ako Sjeverna Koreja prva lansira rakete koje prijete američkom tlu, Kina će ostati neutralna”, ali “ako SAD i Južna Koreja izvedu napade i pokušaju svrgnuti sjevernokorejski režim i promijeniti političku matricu na Korejskom poluotoku, Kina će ih u tome spriječiti”, piše list.

Shematski prikaz obaranja sjevernokorejskih raketa od strane američkih i južnokorejskih raketnih sistema, uključujući i sustav THAAD

NR Kina odavna strahuje da bi sukob na Korejskom poluotoku ili rat kakav je bio Korejski od 1950. do 1953. godine, mogao potaknuti valove izbjeglica koji bi krenuli prema NR Kini te bi mogao dovesti do ujedinjenja dviju Koreja.

Peking smatra da je sjeverna DNR Koreja  korisna tampon zona između NR Kine i američkih snaga stacioniranih u južnoj Republici Koreji te u Japanu.

Glasilo KP Kine, Global Times navodi da će se NR Kina “čvrsto oduprijeti bilo kojoj strani koja želi promijeniti status quo u regijama u kojima su u igri kineski interesi”.

“Korejski poluotok je mjesto gdje se stapaju interesi svih strana i nijedna strana ne bi smjela apsolutno dominirati u regiji”, navodi list.

Korejski rat 1950-1953. “odnio je više od milijun života, gradove ostavio u ruševinama i završio podjelom poluotoka”, rekao je Moon Jae-in medijima, prenosi BBC.

Nadalje, komunistička DNR Koreja je najavila da će do sredine kolovoza 2017. godine napraviti plan lansiranja četiri rakete srednjeg dometa na američki pacifički teritorij Guam i predstaviti ga svome vođi Kim Jong-unu koji će odlučiti o daljnjim koracima.

To je pridonijelo nastavku eskalacije napetosti između službenih Pyngyjanga i Washingtona, obzirom kako je američki predsjednik Donald John Trump upozorio sjevernu DNR Koreju prošli tjedan da će se suočiti s “vatrom i bijesom” ako ne prestane prijetiti SAD-u.

Sjedinjene Američke Države imaju 28.500 vojnika te dodatnog vojnog osoblja stacioniranog u južnoj Republici Koreji, te američka 7. Pacifička flota ima baze u toj zemlji, također i na otoku Guam, te u Japanu.

Predsjednik Republike Koreje Moon Jae-in je pokušao smiriti napetosti i rekao savjetnicima na današnjem sastanku: “Naš je prioritet nacionalni interes Republike Koreje, a naš je nacionalni interes mir. Uvjeren sam da će SAD odgovoriti na sadašnje stanje mirno i odgovorno u skladu sa smjerom naše politike”.

Raspored brodovlja američke 7. Pacifičke flote nadomak obala DNR Koreje

Korejski rat 1950-1953. “odnio je više od milijun života, gradove ostavio u ruševinama i završio podjelom poluotoka”, rekao je Moon Jae-in medijima, prenosi BBC.

Južnokorejski predsjednik pozvao je sjevernu DNR Koreju “da odmah prekine sve provokacije i neprijateljsku retoriku umjesto da dodatno pogoršava stanje”.

Američki general Joseph Francis Dunford Jr., zapovjednik američkog Združenog stožera, rekao je da je američki prioritet podržati diplomatske i gospodarske sankcije protiv Sjevera, ali vojne se opcije pripremaju.

“Kao vojni zapovjednik, moram se skrbiti da predsjednik Donald John Trump ima održive vojne opcije u slučaju neuspjeha diplomatskog i vojnog pritiska”, rekao je general Joseph Francis Dunford Jr.

(Theo Ljubić, BBC, Glonal Times)

Facebook Komentari