Britanski ministri: “Prijelazno razdoblje ne može biti prikriven način da se ostane u EU. Odlazimo!”

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske neće ostati u Europskoj uniji i napustit će zajedničko europsko tržište i carinsku uniju nakon izlaska iz EU-a 2019. godine, obećali su dvojica britanskih ministara u interviewu za konzervativni list desnog centra, The Sunday Telegraph.

Unatoč tome što su bili podijeljeni oko potrebe prijelaznog razdoblja nakon Brexita, planiranog za ožujak 2019. godine, ministar financija Philip Anthony Hammond, pobornik takvog rješenja, i ministar trgovine Liam Fox, koji je bio protiv toga, približili su stajališta, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Britanski ministar financija Philip Anthony Hammond (lijevo) i ministar trgovine Ujedinjenog Kraljevstva Liam Fox

“Želimo da naše gospodarstvo ostane snažno i dinamično u tom razdoblju promjene. To znači kako tvrtke mogu biti sigurne da se neće naći na rubu ponora kada iziđemo iz EU-a za samo 20 mjeseci”, kazali su u pisanom odgovoru za list.

“Zato mislimo da će ograničeno prijelazno razdoblje biti važno za promicanje naših nacionalnih interesa i veću sigurnost naših tvrtki”, smatraju, “ali ono ne može trajati unedogled; to ne može biti prikriven način da se ostane u EU.”

U tom razdoblju, “Ujedinjeno Kraljevstvo bit će izvan carinske unije i ‘treća zemlja’, a ne dio europskih ugovora”, istaknuli su.

Pregovori o Brexitu između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije počeli su u lipnju oko tri ključna pitanja: pravima europskih građana koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanie i Sjeverne Irske, o financijskim aspektima razdruživanja i o britansko-irskoj granici.

No pojedini članovi Vlade Ujedinjenog Kraljevstva imaju različita stajališta, zbog čega europski diplomati strahuju da bi pregovori mogli kasniti jer s britanske strane nisu “jasni”, dok bi pregovori o budućim trgovinskim odnosima trebali početi u listopadu ove godine.

Novi krug pregovora očekuje se potkraj kolovoza 2016. godine u glavnom gradu Europske unije, u Bruxellesu. (Theo Ljubić, The Sunday Telegraph, Reuters)

Facebook Komentari