Najnovije

Islamska Republika Iran nastavlja svoj raketni balistički program, dok SAD istovremeno sprovode jake sankcije

Parlament Islamske Republike Iran odobrio je danas dodatnih pet stotina i dvadeset milijuna dolara za razvoj balističkog programa i jačanje regionalnih aktivnosti Revolucionarne garde uz poruku da je to odgovor na “avanturizam” Sjedinjenih Američkih Država, prenosi francuska novinska agencija Agence France-Presse (AFP).

“Amerikanci bi morali znati da je to tek prva naša akcija”, upozorio je predsjednik iranskog parlamenta Ali Ardashir Larijani  nakon glasanja. Novi proračun za raketni balistički program prihvaćen je velikom parlamentarnom većinom.

“Svim silama ćemo nastaviti naš balistički program”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Dr. Bahram Ghassemi za državnu televiziju

Svrha je tih mjera “suprotstaviti se terorističkim i avanturističkim akcijama Sjedinjenih Američkih Država u regiji”, objavljeno je.

Sjedinjene Američke Države su srpnju ove godine donijele nove sankcije Islamskoj Republici Iran kao kaznu za njegov program razvoja balističkih projektila.

“Svim silama ćemo nastaviti naš balistički program”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Dr. Bahram Ghassemi za državnu televiziju. “Naša politika na vojnom i balističkom području, naša je unutarnja stvar. Druge zemlje nemaju se pravo miješati.”

“Osuđujemo neprijateljsko i neprihvatljivo djelovanje” Sjedinjenih Američkih Država, dodao je smjerajući na nove  američke sankcije nedavno prihvaćene u Kongresu.

Podsjetimo, američki Senat je dva dana nakon Zastupničkog doma, gotovo jednoglasno (s devedeset i osam glasova ‘za’ i dva ‘protiv’) prihvatio nacrt zakona o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, Islamskoj Republici Iran i sjevernoj DNR Koreji.

U slučaju Islamske Republike Iran, sankcije će se primjenjivati zbog njegova balističkog programa, nepoštovanja ljudskih prava i potpore skupinama kao što je libanonski Hezbollah, koje SAD smatra “terorističkim” organizacijama.

Shematski prikaz dometa ranskih balističkih raketa pokazuje da Ianci mogu doseći teritorij Rusije EU i Balkana

Dr. Bahram Ghassemi je usto ocijenio da se tim nacrtom zakona želi “oslabiti nuklearni ugovor” koji su 14. srpnja 2015. u Beču potpisali Islamska Republika Iran i velesile, među kojima SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge.

Iranska reakcija dolazi nakon što su SAD i njegovi europski saveznici  povisili ton pozivajući službeni Teheran da prestane ispaljivati balističke rakete, dan pošto je Iranska Republika Iran ispitala lanser satelita.

U takvim napetim prilikama se 28. srpnja 2017. godine u poslijepodnevnim satima u Perzijskom zaljevu dogodio novi izgred u kojemu su sudjelovali američki i iranski ratni brodovi, priopćili su iranski Čuvari revolucije na svojoj mrežnoj stranici.

U prethodnim incidentima, navodi se u priopćenju, sudjelovali su američki nosač zrakoplova USS Nimitz (CVN-68) i brodovi u njegovoj pratnji s jedne strane i iranske fregate opremljene raketama, s druge.

Američki nosač zrakoplova USS Nimitz (CVN-68) u vodama nadomak Perzijskog zaljeva

U tekstu se osuđuje “provokativno i nestručno ponašanje Amerikanaca” koji su “prema iranskim fregatama ispalili svijetleće rakete u znak upozorenja”.

Zadnjih mjeseci u Perzijskom zaljevu zaredali su se izgredi u kojima su sudjelovali američki i iranski brodovi.

Američki predsjednik  Donald John Trump oštro kritizira Islamsku Republiku Iran i optužuje Irance za terorizam što je zaokret u odnosu na bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu za čijeg je mandata potpisan povijesni nuklearni sporazum kojim se Islamska Republika Iran obvezala ograničiti svoje nuklearne kapacitete i dopustiti pojačanu međunarodnu kontrolu u zamjenu za ublažavanje sankcija. (Theo Ljubić, AFP)

Facebook Komentari