Američki general Nicholson: “Smrt Abdula Rahamna zadaje novi udarac zapovjedništvu El-Khorassana”

Zapovjedništvo vojske Sjedinjenih Američkih Država objavilo je danas da je u zračnom napadu vođenom u četvrtak na sjeveroistoku zemlje ubijen jedan visoki dužnosnik skupine takozvane Islamske države u Afganistanu, kao i drugi lokalni šefovi terorističke skupine koja sebe naziva grupom El-Khorassan, prenose britanski Reuters i francuska agencija AFP.

Američki general s četiri zvjezdice, John William Nicholson Jr., zapovjednik američkih snaga u Islamskoj Republici Afganistan rekao je za medije kako je u zračnom napadu vođenom u četvrtak ubijen Abdul Rahman, šef skupine takozvana Islamska država za pokrajinu Kunar, poznate kao El-Khorassan.

Američka vojska je također navela u srpnju ove godine da je ubila šefa El-Khorassana, Abu Sayeda u napadu na glavni stožer terorističke skupine El-Khorassan 11. srpnja u afganistanskoj pokrajini Kunar.

“Smrt Abdula Rahamna zadaje novi udarac visokom zapovjedništvu El-Khorasana”, naveo je general John William Nicholson Jr. u priopćenju i obećao džihadistima da će ih “progoniti sve dok više neće predstavljati prijetnju afganistanskom narodu i regiji”.

Pripadnici grupe El-Khorassan koja djeluje u sklopu takozvane Islamske države u Afganistanu i njihova službena zastava (slika dolje)

On je dodao da su još trojica šefova skupine ubijena u tom napadu u pokrajini Kunar.

General John William Nicholson Jr. drži da je Abdul Raham bio emir skupine za pokrajinu Kunar i da je bio glavni kandidat za nasljeđivanje Abu Sayeda.

Abu Sayed je bio treći emir džihadističke organizacije u Islamskoj državi Afganistan kojeg su smaknuli američko-afganistanske specijalne snage nakon Hafiza Sayeda Khana prošle godine i Abdula Hasiba krajem travnja ove godine.

Zračni udar snaga USAF-a na islamsku terorističku skupinu El-Khorassan u Afganistanu

Takozvana Islamska država (IS), koja se povlači u Republici Iraku i u Sirijskoj Arapskoj Republici, pojavila se na istoku Islamske Republike Afganistan početkom 2015. godine i napreduje na sjeveru zemlje, gdje je već preuzela odgovornost za nekoliko protu-šijitskih atentata.

Afganistanske vojne i policijske snage te američke specijalne antiterorističke jedinice vode redovite borbe protiv islamističkih džihadista iz skupine El-Khorassan uz podršku iz zraka od strane dronova i ratnih zrakoplova USAF-a. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari