Donald Trump: Zadesit će ih vatra i bijes, obećavam veliku reakciju koju do sada svijet nije vidio

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump je ponovio predanost Washingtona "obrani vlastite domovine, teritorija i saveznika korištenjem cijela raspona diplomatskih, konvencionalnih i nuklearnih potencijala koji stoje na raspolaganju"

Demokratska Narodna Republika Koreja objavila je danas kako “pažljivo razmatra” plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija, otočja Guam, samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald John Trump obećao Pyongyangu “vatru i bijes” ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Glasnogovornik armije DNR Koreje, u priopćenju koje je prenijela sjevernokorejska novinska agencija te zemlje KCNA, rekao je da će napad biti izvršen u bilo kojem trenutku kada vođa Kim Jong-un donese odluku.

Američki predsjednik Donald John Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un opasno zaoštravaju retoriku

DNR Koreja ne taji svoje planove o razvoju nuklearnih balističkih ICBN projektila sposobnih da dosegnu teritorij Sjedinjenih Američkih Država i ignorira međunarodne pozive da zaustavi nuklearne i raketne programe.

Službeni Pyongyang “trenutno pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko otoka Guam strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hwasong-12”, prenosi agencija KCNA.

Plan će biti uskoro predstavljen Vrhovnom zapovjedništvu, rekao je glasnogovornik ali nije spominjao nikakav datum. Guam je otok na zapadnom Tihom oceanu, organiziran kao teritorij SAD-a gdje je smještena mornarička baza s nuklearnim napadnim podmornicama, nosačima zrakoplova i bombardera Rockwell B-1 Lancer te drugih vojnih zrakoplova američkog USAF-a.

U ponedjeljak su dva bombardera Rockwell B-1 Lancer poletjela s Guama i nadlijetala korejski poluotok kao dio “stalne nazočnosti”, rekao je američki dužnosnik, što govori o strateškoj važnosti Guama.

Američki bombarder Rockwell B-1 Lancer prelijeće korejski poluotok

UN-ovo Vijeće sigurnosti nametnulo je u subotu nove sankcije sjevernoj DNR Koreji zbog daljnjih raketnih testiranja.

Američki predsjednik Donald John Trump je zaoštrio retoriku protiv Pyongyanga, rekavši da će biti  dočekan “vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio” ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un.: Cijeli američki teritorij sada nam je u dometu… bilo gdje, bilo kada!

“Sjevernoj Koreji bi bilo bolje da više ne prijeti Sjedinjenim Američkim Državama”, poručio je američki predsjednik Trump s odmora u Bedminsteru.

“Zadesit će ih vatra i bijes”, dodao je i obećao “veliku reakciju koju do sada svijet nije vidio”.

Njegova je izjava uslijedila nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je DNR Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da ju smjesti u jednu od svojih međukontinentalnih raketa. (Theo Ljubić, KCNA, Reuters)

Facebook Komentari