NR Kina je ozbiljno pritisla DNR Koreju, a Wáng Yì izjavljuje: “Mi plaćamo najvišu cijenu za nove UN-ove sankcije uvedene Pyongyangu!

Narodna Republika Kina će platiti najvišu cijenu za nove UN-ove sankcije uvedene sjevernoj DNR Koreji zbog svojih bliskih gospodarskih veza s tom, od ostatka svijeta izoliranom komunističkom državom, no uvijek će podupirati rezolucije te međunarodne organizacije, izjavio je danas kineskim i svjetskim medijima kineski ministar vanjskih poslova Wáng Yì, prenosi britanski Reuters. 

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu uvelo nove sankcije Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji zbog nastavka pokusa s dalekometnim balističkim projektilima, što bi za trećinu, ako ne i više moglo smanjiti tri milijarde dolara vrijedan godišnji izvoz te izolirane komunističke zemlje.

“Na ovaj način šaljemo vrlo snažnu zajedničku poruku”, rekao je za američku TV mrežu NBC američka veleposlanica pri UN-u Nimrata “Nikki” Haley, dodavši da će Washington pratiti primjenu sankcija

U govoru održanom jučer na regionalnom forumu o sigurnosti u glavnom gradu Republike Filipini, Manili, Wáng Yì je kazao kako je nova rezolucija UN-a znak protivljenja međunarodne zajednice nastavku testiranja projektila, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

“S obzirom na tradicionalne gospodarske veze NR Kine i DNR Koreje, najveću će cijenu u ovom slučaju platiti upravo Kina”, rekao je ministar vanjskih poslova Wáng Yì. “No da bismo zaštitili međunarodni sustav te mir i stabilnost u regiji, Kina će, kao i uvijek prije, u potpunosti primijeniti sve relevantne rezolucije.”

Ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine, Wáng Yì.

Narodna Republika Kina, glavni sjevernokorejski saveznik, u nekoliko je navrata isticala da je za primjenu oštrijih UN-ovih rezolucija u DNR Koreji, dodajući da one ne bi smjele utjecati na “uobičajenu” trgovinu ni na život stanovnika te zemlje.

“Na ovaj način šaljemo vrlo snažnu zajedničku poruku”, rekao je za američku TV mrežu NBC američka veleposlanica pri UN-u Nimrata “Nikki” Haley, dodavši da će Washington pratiti primjenu sankcija.

Američki predsjednik Donald John Trump pohvalno je govorio o članicama UN-a koje su se ujedinile kada je posrijedi sjevernokorejski program dalekometnih balističkih ICBM projektila.

Američki državni sekretar Rex Wayne Tillerson i ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine, Wáng Yì.

“Nakon neuspjelih višegodišnjih pokušaja, zemlje su ujedinjene kako bi konačno upozorile na opasnosti što ih predstavlja Sjeverna Koreja. Moramo biti odlučni”, napisao je Donald John Trump na Twitteru.

Američka veleposlanica Nimrata “Nikki” Haley je kazala da predsjednik Donald John Trump na “stolu drži otvorenima sve karte” kada je posrijedi odnos sa sjevernom DNR Korejom, a kada je riječ o njezinu čelniku Kim Jong – unu, on mora biti siguran u to da neće izaći kao pobjednik, ako udari na Sjedinjene Američke Države.  (Theo Ljubić, Reuters, NBC)

 

Facebook Komentari