Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je uvelo sankcije sjevernoj DNR Koreji. Službeni Pyongyang ponovo prijeti

Demokratska Narodna Republika Koreja spremna je naučiti Sjedinjene Američke Države “teškoj lekciji” pomoću svog strateškog nuklearnog oružja ako Washington protiv nje pokrene vojnu akciju i neće pregovarati o svom nuklearnom i raketnom programu, objavio je danas službeni Pyongyang, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

U transkriptu izjave sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova, podmaršala Ria Yonga-hoa, koji je podijeljen novinarima na regionalnom summitu ASEAN-a u glavnom gradu Filipina, Manili, službeni Pyongyang naziva nove UN-ove sankcije “namještenima” i upozorava da će uslijediti “snažne protumjere”.

Dodaje se da je rezolucija Vijeća sigurnosti pokazala kao UN zlorabi svoje ovlasti.

Sjevernokorejski podmaršal i ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho

Vijeće sigurnosti UN-a kojeg sačinjavaju SAD, Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuska, NR Kina i Ruska Federacija jednoglasno je u subotu uvelo sankcije sjevernoj DNR Koreji kako bi ta zemlja okončala svoj nuklearni program. Sankcije bi za trećinu, ako ne i više, mogle smanjiti izvoz DNR Koreje koji iznosi tri milijarde američkih dolara.

Pyongyang je preko državne novinske agencije u ponedjeljak osudio dosad najoštrije sankcije koje je Vijeće sigurnostinametnulo toj zemlji zbog pokusa s nuklearnim projektilima te najavio osvetu SAD-u.

Službeni Pjongjang je naglasio kako nije pogođen sankcijama i obećao je da će nastaviti s programom nuklearnog oružja, objavila je agencija.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un.: Cijeli američki teritorij sada nam je u dometu… bilo gdje, bilo kada!

“Spremni smo osvetiti se puno većim akcijama kako bi SAD platio cijenu za nasilno ponašanje prema našoj zemlji i narodu”, poručuje ta izolirana komunistička zemlja u svojoj službenoj izjavi.

“Ako neprijatelji vjeruju da DNR Koreja može biti pogođena sankcijama, to nije drugo nego obmana”, dodaje se.

“Tako dugo dok Sjedinjene Američke Države provodi svoju neprijateljsku politiku i nuklearnu ucjenu, nećemo odstupiti pedlja s našeg puta prema jačanju svoje nuklearne moći”, ističe se u priopćenju.

Južnokorejski i američki predsjednik Moon Jae-in i Donald John Trump u telefonskom su se razgovoru u danas suglasili da primijene maksimalni pritisak i sankcije protiv sjeverne DNR Koreje dok je NR Kina izrazila nadu da će Sjeverna i Južna Koreja ubrzo nastaviti kontakte.

Amerikanci zajedno s Južnokorejcima i Japancima u slučaju eskalacije sukoba već uvježbavaju napade na ciljeve u DNR Koreji

Predsjednik južne Republike Koreje Moon Jae-in je kazao kako je potrebno pokazati DNR Koreji da su vrata za pregovore još otvorena ukoliko službeni Pyongyang odustane od nuklearnog programa.

Američka Bijela kuća objavila je da su dvojica lidera “potvrdila kako DNR Koreja predstavlja veliku i rastuću prijetnju SAD-u, Republici Koreji, Japanu kao i većini drugih zemalja u svijetu”.

DNR Koreja optužila je SAD i Republiku Koreju za jačanje napetosti izvođenjem vojnih vježbi.

Korejsko pitanje bilo je u središtu regionalnog sigurnosnog foruma u glavnom gradu Filipina, Manili tijekom vikenda kada su se susreli južnokorejski i sjevernokorejski ministri vanjskih poslova.

(Theo Ljubich, Reuters)

Facebook Komentari