-0.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Bruxelles inzistira da Britanci moraju i dalje plaćati dugoročne programe EU do...

Bruxelles inzistira da Britanci moraju i dalje plaćati dugoročne programe EU do 2020. godine, dok je London spreman dati jedva 30 milijardi €, ako i toliko!

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske morat će i dalje plaćati dugoročne programe Europske unije najmanje do 2020. godine, čak i kad napusti blok 2019. godine,  rekao je Günther Hermann Oettinger, povjerenik za proračun i ljudske resurse EU-a za njemački dnevni list Bild-Zeitung.

Günther Hermann Oettinger je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo mora poštivati obveze koje je preuzelo za dugoročne programe prije prošlogodišnjeg referenduma o napuštanju Europske unije 2019. godine, objavljeno je danas u izdanju Bild-Zeitunga.

“Kao rezultat, London će morati transferirati sredstva u Bruxelles najmanje do 2020”, rekao je on za list.

Karikatura iz britanskih medija u kojoj je slikovito naznačeno kako se britanska premijerka Theresa Mary May odnosi spram EU dužnosnika (njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel, Jean-Claude Juncker i Donald Franciszek Tusk) kad je u pitanju potraživanje novca od Londona

Günther Hermann Oettinger je dodao kao očekuje da će Savezna Republika Njemačka imati dodatne troškove u visini nekoliko milijardi €, kao posljedicu britanskog izlaska iz Europske unije.

Britanski izlazak iz EU ostavit će godišnju rupu od oko deset do dvanaest milijardi € u blagajnama Europske unije.

On je kazao da bi se jaz mogao nadoknaditi proračunskim rezovima i višim isplatama članica, no i da bi EU također mogao uštedjeti novac ukidanjem popusta o kojima se  dogovarao proteklih godina  sa zemljama članicama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Britanski ministar za BREXIT David Michael Davis(na slici lijevo) i EU glavni pregovarač Michel Bernard Barnier: u Europskoj uniji se neslužbeno spominje iznos između šezdeset i sto milijardi €, što su obveze koje je navodno Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo u višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine, no, kako se čini, službeni London za taj iznos neće ni da čuje

Nadalje, Ujedinjeno Kraljevstvo spremno je platiti najviše do četrdeset milijardi € u sklopu sporazuma o izlasku iz EU-a, izvijestio je britanski konzervativni list The Sunday Telegraph pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s pregovaračkom strategijom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Europska unija je od Britanaca prvo zahtijevala čak do sto milijardi €, da bi kasnije iznijela brojku od šezdeset milijardi € i želi značajan napredak po pitanju rješavanja britanskih obveza prije početka pregovora o složenim pitanja kao što je budući trgovinski sporazum.

Ministarstvo zaduženo za pregovore o Brexitu odbilo je komentirati članak The Sunday Telegrapha. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske dosad nije dalo službene naznake toga koliko je voljno platiti.

No, britanski tisak navodi kako će britanski dužnosnici vjerojatno ponuditi deset milijardi € godišnje za tri godine nakon izlaska iz EU-a u ožujku 2019. godine, a nakon toga finalizirati ukupni iznos uz istodobne trgovinske pregovore.

Palača Whitehall – sjedište britanskih državnih službenika i ministara.

Do isplate bi došlo samo u sklopu dogovora koji bi uključivao trgovinski sporazum, dodaje britanski konzervativni list The Sunday Telegraph.

“Mi znamo da je pozicija (EU-a) šezdeset milijardi €, ali je donja granica pedeset milijardi €. Naša je pozicija bliža trideset milijardi €, ali bi pristali na četrdeset milijardi € čak i ako javnost i političari još nisu svi složni oko toga”, prenosi The Sunday Telegraph izjavu jednog “visokog izvora iz Whitehalla”. Whitehall je financijski dio Londona u kojemu je sjedište britanskih državnih službenika i ministara.

Drugi izvor iz Whitehalla rekao je da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno na “trideset do četrdeset milijardi €”, a treći izvor je kazao kako je konzervativna premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May voljna platiti “više od trideset milijardi €”, navodi The Sunday Telegraph.

S druge strane, ozbiljni analitičari s obje strane Engleskog kanala tvrde “kako se ne bi čudili da Englezi do izlaska iz EU uplate jedva trideset milijardi €, ako i toliko”, bilježe ovih dana mediji u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Europskoj uniji. (Theo Ljubić, Bild-Zeitung, The Sunday Telegraph)

Najnovije

Još iz rubrike