State Department je službeno izvjestio Ujedinjene narode da SAD istupa iz Pariškog sporazuma o klimi!

Američki State Department službeno je obavijestio UN da će se povući iz Pariškog sporazuma o klimi, ali je ostavio otvorenom mogućnost da mu se ponovno pridruži ako se poboljšaju uvjeti za Sjedinjene Američke Države, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

State Department je priopćio da će SAD nastaviti sudjelovati na sastancima UN-a o klimatskim promjenama tijekom razdoblja istupanja iz sporazuma, koje bi trebalo potrajati najmanje tri godine.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju uravnotežen pristup klimatskoj politici koja smanjuje emisije promičući istodobno gospodarski rast i osiguravajući energetsku sigurnost”, navodi se u priopćenju.

Predsjednik SAD-a Donald John Trump objavio je odluku o tome u lipnju ove godine, kazavši da bi sporazum stajao Ameriku bilijune dolara, smanjio zaposlenost i naštetio industriji nafte, plina, ugljena te prerađivačkoj industriji.

Bivši američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping zajedno su pristupili Pariškom sporazumu 3.9.2016. godine

No, kazao je također da je otvoren za nove pregovore o tom sporazumu, o kojem je gotovo dvije stotine zemalja pregovaralo godinama, izazvavši podsmijeh međunarodne i poslovne zajednice koji su poručili da to neće biti moguće.

Donald John Trump je o Pariškom sporazumu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Jean-Michelom Frédéricom Macronom prošli mjesec u Parizu, a novinarima je kazao: “Nešto bi se moglo dogoditi kad je riječ o Pariškom sporazumu, vidjet ćemo što.”

“Kako je predsjednik kazao u svojoj izjavi 1. lipnja i poslije toga, on je otvoren za povratak u Pariški sporazum ako Sjedinjene Američke Države budu mogle identificirati uvjete koji su povoljniji za njih, njihove radnike, narod i porezne obveznike”, navodi State Department u priopćenju o formalnoj notifikaciji istupanja iz Pariškog sporazuma.

Vođe republikanaca u Kongresu podržavaju ovu odluku predsjednika Donalda Johna Trumpa. Vođa senatske većine Addison Mitchell McConnell Jr.  rekao je da je to “još jedan važan udarac napadu Obamine administracije za domaću proizvodnju energije i radna mjesta.”

Samo tri države u svijetu nisu pristupile Pariškom klimatskom sporazumu: Sirijska Arapska Republika, Republika Nikaragva i Sjedinjene Američke Države

No mnogi čelnici poslovne zajednice ocijenili su da je to udarac međunarodnim naporima za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i propuštena prilika za gospodarski rast u industriji čiste energije.

SAD je, za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame, u sklopu Pariškog sporazuma obećao da će do 2025. godine smanjiti emisije stakleničkih plinova za 28 % u odnosu na 2005. godinu. Podsjetimo, američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping zajedno su pristupili Pariškom sporazumu 3.9.2016. godine i potpisali kako SAD i NR Kina podržavaju Pariški sporazum o klimi.

Najraniji datum potpunog istupanja Sjedinjenih Američkih Država iz Pariškog sporazuma je 4. studenoga 2020. godine, dan nakon idućih američkih predsjedničkih izbora. Tako će SAD uz Republiku Nikaragvu i Sirijsku Arapsku Republiku biti među trima državama koje nisu podržale Parički sporazum o klimi. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari