0.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Susret u Podgorici Plenković-Pence: Hrvatska je pouzdana članica NATO-a i brine o...

Susret u Podgorici Plenković-Pence: Hrvatska je pouzdana članica NATO-a i brine o svojoj sigurnosti

Premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković razgovarao je u srijedu u Podgorici s američkim potpredsjednikom Michaelom Richardom “Mike” Penceom o odnosima Hrvatske i SAD-a, vojnoj suradnji te koristi inicijative Triju mora koja obuhvaća dvanaest zemalja Europske unije, od Baltika, preko Crnog mora do Jadrana.

Michael Richard “Mike” Pence i Andrej Plenković sastali su se na margini summita Američko-jadranske povelje (A5) koji se održao u Crnoj gori, najnovijoj članici NATO Saveza, najjače planetarne političke, trgovinske i vojne organizacije.

“Razgovarali smo o odnosima Hrvatske i SAD-a, suradnji na obrambenom području te o koristi za gospodarsku i energetsku suradnju u okviru Inicijative triju mora”, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković novinarima, prenosi Radiotelevizija crne Gore (RTCG).

“Pozvao sam ga da jednom drugom prilikom, kada bude u Europi, posjeti i Hrvatsku”, dodao je premijer.

Govoreći o stanju hrvatskih oružanih snaga, istaknuo je kako je za Republiku Hrvatsku važno da obrambeni proračun ide u smjeru povećanja, jačanja sigurnosnih sposobnosti čemu će zasigurno pridonijeti i novo ratno zrakoplovstvo.

“Na taj način je Hrvatska pouzdana članica NATO saveza i brine o svojoj sigurnosti”, kazao je šef hrvatske vlade koji je ocijenio da Hrvatska kao saveznica ima važnu ulogu u potpori drugih zemalja i u sudjelovanju u brojnim mirovnim misijama, prenosi crnogorske medije britanski Reuters.

“Hrvatska sudjeluje u misijama NATO-a u Poljskoj i Litvi. Uključeni smo i u misiju u Afganistanu i međunarodnu koaliciju u borbi protiv terorozma i Islamske države. To govori o kompatibilnosti naših ciljeva i odličnoj partnerskoj suradnji koju imamo sa SAD-om”, naglasio je hrvatski premijer.

S lijeva na desno: Hashim Thaçi, Andrej Plenković, Zoran Zaev, Mike Pence, Duško Marković,Denis Zvizdić, Ana Brnabić i Miro Cerar

Osvrnuvši se na govor američkog potpredsjednika Michaela Richarda “Mikea” Pencea, smatra da se radi o “jednom referentnom govoru koji je važan za transatlantsku perspektivu svih zemalja na jugoistoku Europe, općenito za sigurnost na europskom kontinentu i privrženost SAD-a da iskaže potporu državama ovog dijela Europe.”

“Po meni, ovo je, u smislu destinacija, pažljivo odabran posjet potpredsjednika Pencea Europi. On je bio u Talinu u Estoniji, u Tbilisiju u Gruziji i ovdje u Podgorici je poslao jasnu poruku američke privrženosti sigurnosti na europskom kontinentu”, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ovaj summit je bio kvalitetna prigoda, nastavio je, za razgovor o ambicijama nekih država jugoistočne Europe da se približe članstvu u NATO-u i za čestitku Crnoj Gori na ostvarenom cilju.

Summitu su, na poziv predsjednika crnogorske i makedonske vlade Duška Markovića i Zorana Zaeva, uz hrvatskog premijera prisustvovali i predsjednici vlada Republike Albanije i Republike Srbije, Edi Rama i Ana Brnabić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjednik Republike Kosovo, Hashim Thaçi.

Uoči susreta s američkim potpredjednikom Michaelom Richardom “Mike” Penceom, hrvatski premijer imao je bilaterlane sastanke sa premijerima Crne Gore i Albanije, Markovićem i Ramom.

Američko-jadransku povelju osnovale su Republika Albanija, Republika Hrvatska, Makedonija i Sjedinjene Američke Države kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO Savezu. Povelja je potpisana u svibnju 2003. godine u Tirani, a Crna Gora i Bpsna i Hercegovina su se službeno pridružili 2008.godine, dok je Republika Srbija dobila status promatrača. (Theo Ljubić, RTCG, Reuters)

Najnovije

Još iz rubrike