Američki državni tajnik Rex Wayne Tillerson: Kina je vrlo jasno dala do znanja da dijeli isti cilj s SAD-om, a to je korejski poluotok bez nuklearnog oružja!

Američki državni tajnik Rex Wayne Tillerson jučer je kazao da Sjedinjene Američke Države ne rade na svrgavanju režima u sjevernoj DNR Koreji i da bi u nekom trenutku bio spreman na dijalog s Pjongjangom.

“Ne tražimo promjenu režima, ne radimo na urušavanju režima, ne tražimo ubrzanu reunifikaciju korejskog poluotoka, ne tražimo izgovor za slanje naše vojske sjeverno od 38. paralele. Mi nismo vaš neprijatelj, ali vi predstavljate neprihvatljivu prijetnju i moramo na to odgovoriti”, kazao je Rex Wayne Tillerson novinarima u Washingtonu, a njegovu izjavu prenosi i britanski Reuters.

“Nadamo se da će u nekom trenutku početi to shvaćati i htjeli bismo s njima sjesti i započeti dijalog, razgovarati o budućnosti”, dodao je šef američke diplomacije.

Istaknuo je kako je “uvjet za pregovore taj da nema budućnosti za DNR Koreju koja bi posjedovala nuklearno oružje”.

Nagovijestio je da će američka vlada nastaviti jačati politiku “miroljubivog pritiska” na režim u Pjongjangu, jer, kako se izrazio, “naše ostale opcije nisu osobito atraktivne”.

Također je podsjetio i da je Narodna Republika Kina “vrlo jasno” dala do znanja kako dijeli isti cilj sa Sjedinjenim Američkim Državama, a taj je – korejski poluotok bez nuklearnog oružja.

Držani tajnik Rex Wayne Tillerson kaže kako SAD vjeruje da NR Kina ima “poseban i jedinstven” odnos s Pjongjangom koji joj omogućuje da utječe na Sjevernu Koreju na način na koji drugi to ne mogu.

“Stoga ponovo upućujemo poziv Kini da upotrijebi sav svoj utjecaj na Sjevernu Koreju kako bi se stvorili uvjeti za produktivni dijalog”, kazao je Rex Wayne Tillerson.

Američko-južnokorejske vojne vježbe

DNR Koreja je u petak izvela svoje drugo testiranje interkontinentalnog balističkog projektia (ICBM).

Američki dužnosnici su rekli da je Pyongyang sada u stanju doseći većinu kontinentalnih područja SAD-a.

Ta procjena ukazuje na rastuću prijetnju koju predstavljaju sjevernokorejski nuklearni i raketni programi i mogla bi biti dodatni pritisak na administraciju predsjednika Donalda Johna Trumpa da učinkovito i hitno odgovori.

Dvojica američkih obavještajnih dužnosnika su izjavili da sjevernokorejski vođa Kim Jong – un želi razviti nuklearnu sposobnost raketa ICBM kako bi spriječio bilo kakav napad na svoju zemlju i stekao međunarodni legitimitet, a ne zbog napada na Sjedinjene Američke Države ili njezine saveznike za koji zna da bi bio suicidalan po DNR Koreju.

Američki državni tajnik Rex Wayne Tillerson i predsjednik NR Kine Xi Jinping

Plan sjeverne DNR Koreje da postane nuklearna sila velik je problem za službenu američku politiku i za predsjednika Donalda Johna Trumpa koji se ne slaže sa službenim Pekingom u vezi s postupanjem prema Pjongjangu. Podsjetimo, pored američke 7. Pacifičke flote koju sačinjavaju nuklearne taktičke podmornice, tri nosača zrakoplova, razarači, raketne fregate i raketne krstarice, istovremeno traju američko-južnokorejske vojne vježbe u kojima također sudjeluju i japanski ratni brodovi, a u regiji nadomak korejskog poluotoka uključili su se i američki strategijski bombarderi B-1B koji su demonstrirali silu preletjevši obje Koreje.

Američki predsjednik Donald John Trump u više je navrata tražio od NR Kine da obuzda ambicije svog tvrdoglavog susjeda, ali službeni Peking uvijek odgovara da je dijalog jedini način za približavanje stajališta. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari