Predsjednik Venezuele Nicolás Maduro dao uhititi oporbene vođe. Prosvjedi se nastavljaju, a ima i mrtvih!

Predsjednika Bolivarijanske Republike Venezuele, Nicolása

Venezuelski oporbeni vođe Leopoldo Eduardo López Mendoza i Antonio José Ledezma odvedeni su iz svojih domova u kojima su bili u kućnom pritvoru, rekli su u utorak članovi njihovih obitelji koji poručuju da je predsjednik Nicolás Maduro odgovoran za njihovu sudbinu.

Dvojica lidera proteklih su dana pozivala građane Bolivarijanske Republike Venezuele da se pridruže prosvjedima protiv diktatorskog predsjednika Nicolása Madura i stvaranja ustavotvorne skupštine, izabrane u nedjelju, koja bi trebala zaobići parlament u kojemu oporba ima većinu.

Demonstranti protiv Madurove diktature, Lilian Adriana Tintori Parra i Leopoldo Eduardo López Mendoza

Oporba ja bojkotirala izbore za skupštinu, a Nicolás Maduro je zbog njihova održavanja kritiziran diljem svijeta zbog napada na demokratske slobode.

“0,27 sati ujutro: trenutak kada je diktatura otela Leopolda iz moje kuće”, napisala je na Twitteru supruga oporbenog vođe Leopolda Eduarda Lópeza Mendoze. Supruga Lilian Adriana Tintori Parra, inače venezuelanska atletičarka, televizijska i radio voditeljica te aktivistica za ljudska prava je dodala poveznicu na video snimku Lopezova odvođenja u vozilu s oznakama obavještajne službe. Vanessa Ledezma objavila je sličnu snimku odvođenja svoga supruga, Antonia Joséa Ledezme.

Supruga uhićenog oporbenog vođe Leopolda Eduarda Lópeza Mendoze, Lilian Adriana Tintori Parra, inače poznata venezuelanska atletičarka, aktivistica za ljudska prava i TV te radio voditeljica

Leopoldo Eduardo López Mendoza je u kućnom pritvoru od srpnja 2017. godine nakon tri godine zatvora zbog uloge u protuvladinim uličnim prosvjedima održanima 2014. godine, dok je Antonio José Ledezma u kućnom pritvoru od  2015. godine nakon zatvora u kojemu je bio zbog predvođenja udara na Nicolása Madura.

Venezuelanski oporbeni vođa Antonio José Ledezma kojeg su također otele venezuelanske tajne službe

Oporba Bolivarijanske Republike Venezuele objavila je jučer da će nastaviti zasjedati bez obzira na izbor Madurove ustavotvorne skupštine.

“Mi smo tu jer predstavljamo veliki broj glasova koje niti jedan parlament nikada u povijesti Venezuele nije imao i to se mora poštivati”, rekao je Julio Andrés Borges Junyent, predsjednik Nacionalne skupštine na tiskovnoj konferenciji. Prema vlastima više od osam milijuna birača sudjelovalo je na izborima u nedjelju, kada je u nasilju poginulo više od deset osoba.

U demonstracijama protiv diktatorskog režima Nicolása Madura poginulo je više od deset ljudi, mahom mladih studenata na koje policija puca iz vatrenog oružja

Ustavotvorna skupština s pet stotina i četrdeset i pet članova, koja će sutra održati prvu sjednicu, vladat će zemljom na neodređeno razdoblje i moći će raspustiti sadašnji parlament u kojem većinu ima oporba.

Ta skupština će sastaviti novi Ustav koji će zamijeniti onaj koji je 1999. godine usvojio tadašnji predsjednik, kojega su također smatrali diktatorom, Hugo Rafael Chávez Frías.

Diktatorski predsjednik Bolivarijanske Republike Venezuele, Nicolás Maduro (lijevo) i jedan od lidera oporbe koji nastavlja s demonsracijama protiv Madura – Henrique Capriles Radonski

Sjedinjene Američke Države su jučer uvele sankcije bez presedana Nicolásu Maduru, kojeg su nazvale diktatorom nakon krvavih izbora ustavotvorne skupštine u nedjelju.

“Nezakoniti izbori u nedjelju potvrđuju da je Nicolás Maduro diktator koji prezire volju venezuelskog naroda”, naglasio je američki ministar financija Steven Terner Mnuchin, prema priopćenju njegovog ministarstva koje najavljuje “zaleđivanje sve imovine” koju predsjednik Bolivarijanske Republike Venezuele  posjeduje u Sjedinjenim Američkiom Državama.

Stotine tisuća građana Venezuele prosvjeduju protiv diktature Nicolása Madura

Naravno, Nicolás Maduro je reagirao navodeći: “Ne primam zapovijedi od imperije… Samo zadrži sankcije, Donalde Trumpe!”, prenosi britanska agencija Reuters.

Oporba predvođena Henriqueom Caprilesom Radonskim izjavila je medijima da se prosvjedi protiv diktatora Nicolása Madura u Bolivarijanskoj Republici Venezueli nastavljaju. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari