18.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vojska SAD-a uspješno je testirala sustav THAAD za obranu od balističkih projektila...

Vojska SAD-a uspješno je testirala sustav THAAD za obranu od balističkih projektila DNR Koreje

Vojne efektive Sjedinjenih Američkih Država uspješno su testirale sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) za obranu od sjevernokorejskih balističkih projektila srednjeg dometa, u okolnostima krize s komunističkom DNR Korejom koja je u petak ispalila interkontinentalni balistički projektil ICBM i tvrdi kako sada navodno može gađati američki teritorij.

Američke zračne snage (USAF) su jučer iz strateškog transportnog vojnog zrakoplova Boeing C-17 Globemaster III iznad Tihog oceana ispalili projektil srednjeg dometa koji je presreo sustav THAAD postavljen u Aljasci, priopćila je američka vojna agencija (MDA).

Američki strateški transportni vojni zrakoplov Boeing C-17 Globemaster III

Ispitivanje se dogodilo nekoliko dana nakon sjevernokorejskog ispitivanja interkontinentalnog projektila (ICBM) koje je ovaj put, kako je istaknulo njihovo ministarstvo vanjskih poslova preko službene državne novinske agencije KCNA-e, imalo zadaću da “pošalje oštro upozorenje SAD-u koje prijete sankcijama i čine pritisak na Pjongjang”.

Južna, Republika Koreja je nakon sjevernokorejskog testa najavila da će ubrzati postavljanje THAAD-a na svom teritoriju, čemu se odlučno protive DNR Koreja i Narodna Republika Kina, tvrdeći da će to destabilizirati regiju.

11. američka ADA brigada istacionirana na otočju Guam ima zadatak štititi Republiku Koreju i Japan s raketnim sustavom THAAD

Sustav THAAD nije isključivo zamišljen za presretanje interkontinentalnih balističkih projektila. Američka vojska za tu svrhu ima drugi sustav, GMD (Ground-based Midcourse Defense) postavljen na Aljasci i u Kaliforniji.

Shematski prikaz obaranja sjevernokorejskih raketa od strane američkih i južnokorejskih raketnih sistema, uključujući i sustav THAAD

Plan sjeverne DNR Koreje da postane nuklearna sila velik je problem za službenu američku politiku i za predsjednika Donalda Johna Trumpa koji se ne slaže sa službenim Pekingom u vezi s postupanjem prema Pjongjangu.

Američki predsjednik Donald John Trump u više je navrata tražio od NR Kine da obuzda ambicije svog tvrdoglavog susjeda, ali službeni Peking uvijek odgovara da je dijalog jedini način za približavanje stajališta.

Američki predsjednik Donald John Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un

Američki predsjednik Donald John Trump je (nakon što je Pentagon naredio grupiranje 7. Pacifičke flote pred obalama korejskog poluotoka) upozorio da više neće dopustiti NR Kini “nečinjenje” u svezi sa komunističkom DNR Korejom koja je u prekjučer opet zaprijetila da će odgovoriti na vojne provokacije Washingtona.

Američki raketni sustav THAAD u akciji

Pored američke 7. Pacifičke flote koju sačinjavaju nuklearne taktičke podmornice, tri nosača zrakoplova, razarači, raketne fregate i raketne krstarice, istovremeno traju američko-južnokorejske vojne vježbe u kojima također sudjeluju i japanski ratni brodovi, u regiji nadomak korejskog poluotoka uključili su se i američki strategijski bombarderi B-1B koji su demonstrirali silu preletjevši obje Koreje. (Theo Ljubić, MDA, KCNA)

 

 

Najnovije

Još iz rubrike