Nakon ručka vas hvata pospanost? Ovo su tri namirnice koje je najbolje ne jesti za ručak

Uhvati li i vas pospanost nakon što pojedete ručak? Niste jedini, ovaj problem muči mnoge. Otkrijte koje je namirnice najbolje jesti za ručak, a što biste trebali izbjegavati.

Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 sati. Odgodite li ga za kasnije popodne vjerojatno ćete postati jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranu punom šećera i masnoća poput pržene hrane, slatkiša i kolača.

Idealan ručak treba sadržavati vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljikohidrate i bjelančevine. Ugljikohidrati i masnoće daju nam energiju dok su bjelančevine ključne za pravilno funkcioniranje našeg tijela. Probajte 3 spasonosna recepta za ljetni ručak.

Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:
– sendviči (s piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) i tjestenina od cjelovitog zrnja

– salate

– riba poput skuše, lososa i sardine

– juhe

– grahorice i kus kus

Slijedeće 3 namirnice najgori su izbor za ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju:

1. Prženi krumpirići (pomfrit)
Pomfrit se prži u puno ulja i riječ je o jednostavnim ugljikohidratima koje uvijek treba izbjegavati jer nakon što naglo povise razinu šećera u krvi isto je tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak vrlo vjerojatno ćete osjetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

2. Kravlje mlijeko
Iako kravlje mlijeko može biti dio uravnotežene prehrane, može imati negativan učinak na razinu energije u tijelu. Kravlje mlijeko teže se probavlja zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u crijeva, a ostatak tijela mora funkcionirati sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.

3. Maslac od kikirikija
Nakon što pojedete sendvič s maslacem vrlo vjerojatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koju sadrži ovaj zasitan namaz. No, maslac od kikirikija ne morate izbjegavati u potpunosti, samo ga kombinirajte sa ‘super’ hranom koja nam daje energiju poput žitarice teff, kamuta, chia sjemenki, voćke longan i alge dulse, piše zadovoljna.hr.

Facebook Komentari