FARE: Je li Zoran Stevanović glavni druker zbog kojeg hrvatski klubovi dobivaju kazne

Već nekoliko godina postoji “dežurni” krivac za kazne zbog kojih ispaštaju hrvatski nogometni klubovi. Sigurno je to FARE, rečenica je koja se čuje već nekoliko minuta nakon objave, piše Večernji list.

No, FARE ili Football Against Racism in Europe bavi se plemenitim radom zbog kojega je i Uefin partner. Borba protiv rasizma i drugih netrpeljivosti na stadionima fokus je FARE-a. Do sada se FARE u Hrvatskoj poistovjećivao s imenom Zorana Stevanovića, koji je dobio epitet glavnog “drukera” u Hrvatskoj.

Ipak, kako je za Večernji list rekao Piara Powar, čelni čovjek FARE-a, Stevanović je, iako je njegova udruga doista članica FARE-a, s tim imao malo veze.

Uefa odlučuje o kaznama

– Naši članovi doista nisu uključeni u praćenje međunarodnih utakmica. To čine promatrači čija vam imena, naravno, ne mogu otkriti. Način na koji se promatrači biraju i educiraju te etički kod njihova ponašanja javno su dostupni. Na Balkanu je riječ o visokoprofesionalnim iskusnim osobama koje potpuno razumiju jezik, događanja u regiji i navijačku kulturu – objasnio je za Večernji list Powar dodajući da jedino Uefa upravlja pravnim procesima koji vode do kažnjavanja, a to se čini u skladu s međunarodnim standardima zakonskih praksi u sportu te nema mjesta manipuliranju treće strane.

– Balkan ostaje područje zabrinutosti zbog visokog udjela nacionalizma u nogometu. Imali smo promatrače na nekoliko utakmica u regiji tijekom uvodnih kvalifikacijskih utakmica za Ligu prvaka i Europsku ligu te smo, kada smo vidjeli da je tako nešto potrebno, poslali izvještaj o klubovima iz drugih zemalja regije. Posljednjih je sezona stupanj zabrinutosti zbog incidenata vezanih za nastupe hrvatske nacionalne momčadi bio veći, ali HNS je poduzeo neke jake mjere posljednjih godinu i nešto – ističe Piara Powar.

Što se samog Zorana Stevanovića tiče, čelnik je FARE-a upoznat s pisanjem o njemu u hrvatskim medijima.

– Želim biti jasan, Zoran Stevanović nije glasnogovornik FARE-a u Hrvatskoj, njegova udruga za mlade jednostavno je članica isto kao što je to više od 130 drugih organizacija u Europi. Mogu potvrditi i da Zoran Stevanović nije promatrač – razbio je svaku dvojbu vezanu za prijave hrvatskih klubova Piara Powar.

Facebook Komentari