Ovaj vikend sparina i opasnost od toplinskog udara, ali u ponedjeljak drastična promjena

Vikend pred nama bit će vruć, sparan i vrlo topao, prevladavat će sunčano vrijeme, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske. A početkom tjedna stiže promjena vremena.

Oblačnije uz malo kiše još ujutro, a danju je moguć poneki pljusak s grmljavinom, moguć je osobito u Slavoniji. Vjetar će biti većinom slab, sredinom dana umjeren jugozapadni, duž Jadrana i jugoistočni. Teško da se može očekivati ikakvo osvježenje s temperatura koje će danas prevladavati većinom između 31 i 36 °C.

U nedjelju pretežno sunčano, a u unutrašnjosti mjestimice uz umjerenu naoblaku. Prema večeri uz lokalno jači razvoj oblaka pljuskovi i grmljavina mogući su ponajprije u Međimurju te uz granicu sa Slovenijom. Vjetar većinom slab, poslijepodne ponegdje umjeren jugozapadni, na Jadranu i zapadni.

Najniža jutarnja temperatura uglavnom od 17 do 22, na Jadranu od 21 do 25. Danju i dalje vruće i vrlo vruće uz najvišu temperaturu od 31 do 36 °C.

Zbog toplinskog udara DHMZ je putem Meteoalarma izdao narančasta upozorenja za veći dio Hrvatske, uz izuzetak Like, Gorskog kotara, srednjeg i južnog Jadrana, gdje je izdana žuta uzbuna. Narančasti alarm upućuje na opasne vremenske uvjete, a žuti na potencijalno opasne vremenske uvjete.

Žuta je uzbuna također na snazi u Slavoniji, Baranji te na sjeverozapadu unutrašnjosti zbog mogućeg poslijepodnevnog nevremena. No, već u ponedjeljak i utorak će uslijediti jaki pad temperature, živa će pasti i na 16 stupnjeva celzijusa!

Facebook Komentari