VIDEO Medijski najposjećeniji gradski odbor: Hasanbegović, Bandićevi i HDZ predlažu deložaciju maršala Tita

Na dnevnom redu prve sjednice Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine danas je prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku, za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Odbor Gradske skupštine Grada Zagreba predložio da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske uz 4 glasa ZA i jedan protiv.

Tijek sjednice:

Ako se grad stidi svoje slavne prošlosti, ima upitnu budućnost. Tito je Hrvate poveo u borbu protiv fašizma, podsjetio je na Odboru Rajko Ostojić.

“Danas je dan kada stvari moraju izaći na vidjelo. Mladi ne žele živjeti u državi u kojoj su ministri plagijatori, a korupcija normalna stvar. Govorimo o osobi koja je povela Hrvate u borbi protiv fašizma i danas se toj osobi ukida trg. Nevjerojatno! Zar mislite da će se mladi nakon toga vratiti? Zapitajte se tko je sljedeći? Gospodin Bandić koji je bio donositelj odluka i dobio šest mandata, danas je provoditelj odluke stranke koja je dobila 8 posto glasova. Bandić s ovim prestaje biti gradonačelnik. Mislim da je Milan Bandić pao bez ispaljenog metka”, rekao je Ostojić.

Trgovalo se trgom, ali trg bar neće pasti šaptom. Vratili smo Trg žrtava fašizma, građani će znati odgovoriti i na ovo, rekla je Borić.

Nas optužujete za jugoslavenstvo, a tko od nas nije rekao da je zločin zločin? A mnogi od vas to nisu napravili, rekla je Borić.

“Poslužili ste se klasičnim onim što danas zovemo alternativnim činjenicama. Lijepo ste nabrojali sve ulice i trgove koje su imale imena dikatora. Kad zagovaramo da ime Trga maršala Tita ostane, zagovaramo sjećanje, memoriju. Kao što vam je poznato, preko dvije tisuće antifašističkih spomenika je u Hrvatskoj uništeno. Ne možemo početi govoriti o novom zajedništvu, kako ako smo ostali u preimenovanjima trgova, ako ne govorimo o gradu i razvoju korupcije. Ovo zajedništvo i ovaj Odbor je iznuđeni odbor. Znamo da je ponuđeni referendum gradonačelnika negdje nestao. Ako govorimo o demokraciji, onda postoje i demokratske procedure”, rekla je Borić, uputivši kritiku na kasnu dostavu dokumenata, koji se nisu stigli obraditi prije početka sjednice. “Ovo je doista iznuđeno i nemojmo se praviti da nije iznuđeno”, rekla je Borić.

“Čini mi se da neki u ovoj dvorani ne znaju da je Josip Broz Tito umro 1980. godine”, rekao je Ivan Čelić. “Tito je bio antifašist, ali i masovni ubojica. Recimo NE fašizmu, nacizmu i komunizmu”, rekao je Čelić.

“Ovo nije politička trgovina, nego zahtjev za poništenje najvećeg simbola komunističke jugoslavenske vladavine u Hrvatskoj, rekao je Hasanbegović.

Hasanbegović podijelio “dokumente iz osobne pismohrane” o promjeni naziva ulica i trgova 1946., koje su donijele komunističke vlasti. “Mi sada konačno oživotvorujemo odluku koju je službeno donijela komisija Gradske skupštine za imenovanje naselja, ulica i trgova iz 1994. godine. Zaključak da se nazove kazališni trg donijet je jednoglasno s ciljem da se Zagrebu vrati duh staroga Zagreba. Kuriozum je da je ta odluka opetovana 1996. ali nije provedena iz stanovitih političkih razloga. Gradska skupština o odluci komisije nikad nije raspravljala. Nakon toga slijedi niz građanskih inicijativa za promjenom imena”, rekao je Hasanbegović.

Hasanbegović je izložio “historiografski presjek događaja”.

U ime drugoga predlagatelja, stranke Neovisni za Hrvatsku, govorio je Tomislav Jonjić. “U članku prvom Ustava, RH je definirana kao demokratska država i kao takva ne smije njegovati totalitarne ideologije i simbole, neovisno o njihovom predznaku. U tom je kontekstu stranka Neovisni za Hrvatsku zahtijevaa da se s Trga maršala Tita ukloni to ime. Od dana kad je on imenovan tim imenom, izaziva negodovanje dijela stanovnika Grada Zagreba”, rekao je Jonjić. “Trg maršala Tita je simbol ropstva. On je jugoslavenski komunistički diktator, negacija hrvatstva i demokracije”, rekao je Jonjić.

Želimo dati nadu i perspektivu za sebe i za svoju djecu, rekla je Pavičić Vukičević.

Jelena Pavičić Vukičević govorila je u ime jednoga od predlagatelja, gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića i obrazložila je njegov prijedlog. “Nadam se da ćemo danas demonstrirati jednu ozbiljnost i da ćemo poslati poruku kako smo svjesni da u hrvatskom društvu, pa i u Gradu Zagrebu, postoje ipak važnije teme nego što je ime jednoga trga. Zato što onaj tko ne živi u suvremenom kontekstu, u kojem naši sugrađani nažalost svakodnevno kupuju karte u jednom smjeru, ideološke rasprave iz prošloga stoljeća ne daju ljudima nadu da možemo bolje u ovoj zemlji, u ovom gradu. Prijedlog gradonačelnika Bandića da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske ide u tom smjeru “, kazala je Pavičić Vukičević.

Usvojen je Dnevni red, prema kojemu će se raspravljati o prijedlozima za preimenovanje Trga maršala Tita.

Za riječ se javila Rada Borić iz Nove ljevice. “Ne znam gdje gori da se sjednica saziva ovako brzo i da nije najavljena četiri dana prije. Ovaj datum možda je kuriozum, možda nije slučajan. 21. srpnja 1943. raspisana je potjernica za maršalom Titom. Gotovo istim jezikom “da je zločinac Tito za zemlju nesreća, zato će onaj tko zločinca ubije ili uhiti, dobiti novčanu nagradu, ona je 100.000 reichsmaraka”. Bojim se da ćemo mi po drugi puta ubiti Tita”, rekla je Borić.

Raspravu je otvorio Zlatko Hasanbegović.

“Zadovoljni smo, ovo je predzadnji korak, konačnu odluku će donijeti Gradska skupština. Nema razloga da odlažemo konačno rješavanje toga pitanja i nadam se i vjerujem da su konačno sazrele političke okolnosti da se to pitanje skine s dnevnog reda. Ono što ću pokušati dokazati, ovo je epilog četvrtstoljetnog nastojanja da se to pitanje riješi i da se konačno i na simboličkom planu prekine svaka povezanost s jugoslavenskim komunističkim nasljeđem”, rekao je Hasanbegović.

Upitan je što misli koji motivi vode zagrebačkoga gradonačelnika, Milana Bandića, da prihvati inicijativu i nastojanja da se promijeni ime Trga maršala Tita. “Ja ne znam koji ga sve vode motivi, bitno je da sada postignemo političko suglasje”, rekao je Hasanbegović.

Na pitanje kad bi se odluka o promjeni imena mogla usvojiti, Hasanbegović je rekao da će to biti na prvom sljedećem zasjedanju Skupštine tijekom kolovoza, prenosi N1.

Facebook Komentari