MUP: Požari se izazivaju namjerno, iz nehaja i nepažnje te čine približno 80 % nastanka svih požara

Iz MUP-a poručuju kako su inspektori za zaštitu od požara ove i prošle godine sudjelovali u 1498 očevida, piše dnevnik.hr.

Zbrajaju se štete nakon požara koji je izbio između Omiša i Splita, a u jednom trenu i ušao u grad.

Deseci kuća su izgorjeli, a nastala je i velika materijalna šteta. O uzrocima požara odmah se počelo spekulirati, a mnogi sumnjaju kako je požar podmetnut, iako premijer, predsjednica i vatrogasni zapovjednici poručuju kako treba pričekati rezultate istrage.

Za istragu su zaduženi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova i Inspektorata unutarnjih poslova policijskih uprava kao stručna pomoć ekipi za očevid.

Ministarstvo smo pitali koliko je očevida provedeno u ovoj i prošloj godini te za koliko je njih odgovoran ljudski faktor.

Za najviše požara odgovoran je ljudski faktor

“U 2016. godini inspektori za zaštitu od požara sudjelovali su u obavljanju 1061 očevida svih požara, dok su u šest mjeseci 2017. godine sudjelovali u 437 očevida. Najčešći način izazivanja požara, kada se radi o požarima otvorenog prostora u Dalmaciji i priobalju svakako je ljudski faktor, odnosno požari se izazivaju namjerno, iz nehaja i nepažnje te čine približno 80 posto nastanka svih požara”, poručuju iz MUP-a.

“Svaki je požar specifičan”

Kažu kako je svaki požar specifičan, a njegov nastanak, trajanje i širenje ovisi o mnogo faktora.

“Zbog toga je utvrđivanje njegovog uzroka vrlo teško i zahtjeva veliko znanje i dugogodišnje iskustvo. Inspektori za zaštitu od požara tom prilikom koriste se standardnim metodama i operativnim postupcima za utvrđivanja uzroka nastanka požara uobičajenim u okružju i drugim državama Europske unije”, kažu u MUP-u.

Iz MUP-a ističu kako u suradnji s DUZS-om, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i jedinicama lokalne i područne samouprave redovito provode preventivne postupke i osposobljavanje građana za zaštitu od požara, pogotovo tijekom turističke sezone, piše dnevnik.hr.

Iza ponoći u naselju Kila u Splitu stanovnici uočili piromana, požar ipak ugašen

Stanje pod kontrolom, HEP demantirao da su uzrok požarima oko Splita iskre dalekovoda, neugodan miris nije s Karepovca

Facebook Komentari