Analiza: Je li vođa samoproglašenog kalifata tzv. Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi zaista ubijen?

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, koja se uz Iračane bori protiv terorističke organizacije, takozvana Islamska država, nema konkretnu informaciju o tome je li čelnik takozvane Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi živ ili mrtav, prenosi britanski Reuters izjavu američkog general-pukovnika Stephena J. Townsenda  koji vodi kampanju protiv takozvane Islamske države.

“Unatoč svim korisnim izvješćima koje dobivamo iz svih zamislivih izvora, nisam u mogućnosti potvrditi ili zanijekati ni gdje se on nalazi niti je li živ ili mrtav. Dopustite mi da samo kažem kako je moja želja da je on pokojni”, rekao je na tiskovnoj konferenciji američki general-pukovnik Stephen J. Townsend, upitan o sudbini čelnog čovjeka takozvane Islamske države, za kojega je više drugih izvora navelo da je ubijen.

Ruska vojska objavila je u lipnju da je u Sirijskoj Arapskoj Republici vjerojatno ubila al-Baghdadija, bombardirajući zrakoplovima sastanak vođa takozvane Islamske države u gradu Al-Raqqah potkraj svibnja ove godine. Podsjetimo, prema priopćenju ruskog ministarstva obrane, Al-Baghdadi je, po svemu sudeći, ubijen zajedno s ostalim čelnicima takozvane Islamske države u napadu koji su ruske zrakoplovne snage izvele 28. svibnja. Al-Baghdadi ubijen je nakon što su Rusi dobili informaciju o održavanju sastanka visokih dužnosnika takozvane Islamske države (DAESH) na kojem su razmatrali kako i na koji način napustiti grad Al-Raqqah, za kojeg je samo pitanje dana kada će pasti u ruke arapsko-ruske koalicije. Sirijski vojni izvori također su potvrdili da su ruski bombarderi, unatoč tome što je sastanak visokih zapovjednika takozvane Islamske države počeo ranije, čekali s bombardiranjem dok nije navodno, stigao vođa terorističke organizacije takozvane Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi.

Isti sirijski vojni izvor potvrdio je da su napad izveli bombarderi Suhoj 35 i Suhoj 34 te da je američka strana znala za tu akciju. Uz Al-Baghdadija, prema sirijskim izvorima, ubijeno je i tridesetak zapovjednika te tri stotine džihadista. Među poginulima je i emir grada Al-Raqqah, Abu al-Haj al-Masri i vođa specijalne jedinice takozvane Islamske države, Ibrahim Anayef al-Haj.

Iako takozvana Islamska država još uvijek ne potvrđuje niti demantira vijest o ubojstvu svoga vođe Abu Bakr al-Baghdadija, na njezinim internetskim stranicama objavljene su slike razaranja tog objekta uz komentar da su od siline bombardiranja tog objekta, koji je potpuno razoren, mislili da je potres. Analitičari vjeruju da je Abu Bakr al-Baghdadi ovaj put zaista ubijen, obzirom na to da je tu informaciju u javnost prvi put plasiralo rusko ministarstvo obrane, koje nikad dosad nije izlazilo s nepotvrđenim informacijama, makar je američka strana, kako vidimo iz najnovije izjave general-pukovnika Stephena J. Townsenda, još uvijek krajnje skeptična glede te vijesti.

Vođu teorističke organizacije takozvane Islamske države irački mediji su do sada nekoliko puta trovali, ubijali snajperima, pokapali, čak i uhićivali. Primjerice, samo u prethodnih godinu dana objavljivane su informacije da je Al-Baghdadi najprije otrovan, zatim da je ubijen, pa da je ubijen snajperskim hicem, da bi na kraju stigla vijest i da je uhićen. Svaka od tih informacija, međutim, pokazala se netočnom. Za Al-Baghdadija, koji je postao najtraženiji terorist na svijetu, američki State Department ponudio je najveću nagradu dosad. Taj bliskoistočni strah i trepet, četrdesetsedmogodišnji Abu Bakr al-Baghdadi, koji sije strah po svijetu i prijeti velikom globalnom krizom, navode njegovi poznavatelji, kao mladić je bio krajnje neupadljiv i sramežljiv. Rođen je u religioznoj obitelji i odrastao u gradu Samari u Republici Iraku te se preselio u Bagdad, gdje je stekao doktorat islamskih znanosti i doktrine. Za vrijeme studija bio je i imam džamije u Bagdadu gdje je vodio molitve. Kada je 2003. godine pod “dirigentskom palicom” vojnih snaga SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva počela invazija na Republiku Irak, Abu Bakr al-Baghdadi se pridružio salafističkim džihadističkim pobunjenicima. Zanimljivo je da su ga američki agenti obavještajnih službi ulovili, no i oslobodili godinu dana kasnije jer su ga smatrali civilom, a ne vojnom metom. O najtraženijoj osobi na svijetu, Ibrahimu Auad Ibrahimu Ali al-Badri al-Samaraiju, poznatom po ratnom nadimku Abu Bakr al-Baghdadi, koji je preko noći postao svjetska tema proglasivši takozvanu Islamsku državu, a koja se proteže na teritoriju Republike Iraka i Sirijske Arapske Republike, kojem su Amerikanci ucijenili glavu na deset milijuna dolara, jako malo se znalo do proglašenja kalifata takozvane Islamske države 29. lipnja 2014. godine u 6.50 p.m. u iračkom gradu Tikrit.

Navodno mrtvo tijelo Al-Bahdadija nakon ruskog zračnog napada na grad Al-Raqqah

Za glavni grad takozvane Islamske države džihadisti su proglasili grad Al-Raqqah, koji su osvojili u ožujku 2013. godine i koji se nalazi u dolini Eufrata, manje od dvije stotine kilometara od iračke granice. Samoproglašeni kalif Abu Bakr al-Baghdadi pozvao je muslimane da emigriraju u kalifat kako bi pomogli izgradnji takozvane Islamske države. U jednoj od rijetkih poruka koje je izravno uputio, Al-Baghdadi je tada posebice apelirao na muslimane s praktičnim znanjima i strukom – suce, liječnike, inženjere, one s iskustvom u vojsci i administraciji.

Abu Bakr al-Baghdadi se zadnji put u javnosti pojavio u Mosulu 2014. godine, na videosnimci na kojoj je odjeven u crnu klerikalnu odjeću iz srednjovjekovne Velike džamije al-Nuri i proglasio svoj kalifat. Napustio je Al-Qa’idu 2013. godine, dvije godine nakon hvatanja i smaknuća Osame bin Ladena (punim imenom Osama bin Awad bin Mohammed bin Laden) od strane američkih specijalnih postrojbi Navy SEALs (“Tuljani”).

Za sve terorističke napade koje su mudžahedinski militanti pod njegovim izravnim zapovjedništvom izveli u svijetu, osobno je dao naredbu, a napad na Pariz i Bruxelles sam je i organizirao. Teroristi koji su izvršili te terorističke napade bili su mu jako bliski i povjerljivi. Iako je u mladosti, kako tvrde njegovi poznavatelji, bio sramežljiv, odrastao je u krvoločnog čovjeka koji se nije libio ubijanja na najsvirepije načine. Često je audioporukama pozivao svoje pristaše na terorističke napade te da ubiju što više „nevjernika“. Nakon što su koalicija država predvođena SAD-om i Ujedinjenom Kraljevstvom, a potom i Rusija krenule sa zračnim udarima, Al-Baghdadi je poručio da njima teritorij ništa ne znači te da će u slučaju teritorijalnog nestanka kalifata rat preseliti u Europsku uniju, u Rusiju i Sjedinjene Američke Države. Zadnje informacije kojima su američke obavještajne agencije NSA i CIA raspolagali, govorile su da je Abu Bakr al-Baghdadi pobjegao iz Mosula u pustinju, ali se sa sigurnošću nije moglo potvrditi točno mjesto jer je pustinja puna podzemnih skloništa još iz vremena iračkog diktatora Saddama Husseina Abd al-Majida al-Tikritija, poznatijeg po imenu Saddam Hussein, a kojega su američko-britanske koalicijske snage dalje objesiti i to nakon javnog suđenja u Bagdadu.

Da ga ne otkriju, Abu Bakr Al-Baghdadi pobjegao je samo s najbližim suradnicima te sa sobom nije nosio mobitel niti ikakvo komunikacijsko sredstvo uz koje bi anglo-američke ili ruske obavještajne službe mogle locirati njegovu točnu lokaciju. Zbog toga je i nekoliko puta na dan mijenjao svoj položaj. Britanska služba MI6 te američke NSA i CIA su u potragu uključile i posebne satelite i dronove da pregledaju brisani prostor pustinje u Republici Irak te u Sirijskoj Arapskoj Republici kako bi odredili točnu lokaciju Al-Baghdadija, koji je pobjegao nakon što je postao svjestan da je samo pitanje sati kada će Mosul biti potpuno u rukama iračkih i koalicijskih snaga. Nakon toga, a kako tvrde sirijski vojni izvori, Abu Bakr Al-Baghdadi se brodicom s najbližim suradnicima uspio preko rijeke Eufrat probiti u glavni grad kalifata Al-Raqqah, gdje je navodno i ubijen.

Dakako, međunarodna koalicija predvođena SAD-om tada to nije mogla potvrditi, a suzdržane su i iračke vlasti.

Al-Baghdadijeva smrt objavljivana je već nekoliko puta no, mnogi analitičari sa Zapada i Istoka uzimaju u obzir i još jedan važan događaj koji se dogodio, a to je zračni udar britanskih kraljevskih snaga (RAF) na Al-Baghdadija početkom prosinca 2015. godine. Taj napad je bio razoran i poginuli su mnogi islamistički lideri, ali nažalost ne i Abu Bakr Al-Baghdadi koji je tada bio ozbiljno ranjen.

Islamistički državni vođa Abu Bakr al-Baghdadi navodno je potom pobjegao u Libiju i to nakon bijega od britanskih zračnih napada u Sirijskoj Arapskoj Republici i u Republici Irak. Izvori su tada tvrdili da je samoproglašeni “kalif” siguran u libijskom gradu Sirti i to nakon što je prešao iz Sirije preko teritorija Republike Turske, dalje preko Sredozemlja te zaštićen stigao libijski grad Sirtu.

Al-Baghdadi se, kako se izvješćuje, bojao za svoj život nakon što je bio ozbiljno ozlijeđen u jednom napadu iračko-savezničkih snaga na njega koji se dogodio u listopadu iste godine.

Iračka televizija tvrdila je javno da je turska obavještajna služba MİT (Millî İstihbarat Teşkilatı) olakšala njegov prijelaz u Republiku Tursku – gdje je primio liječenje – prije no što se preselio u Libiju.

Prema zapadnim obavještajnim izvorima bliskima britanskom MI6, takozvana Islamska država (DAESH) je tada razvila novi stožer u anarhiji koja je zahvatila Libiju, od pada bivšeg diktatora Muammar al-Gaddafija.  Al-Baghdadi se stalno selio između utvrda takozvane Islamske države kao što je grad Al-Raqqah u Sirijskoj Arapskoj Republici i grad Mosul u Republici Irak i to pri pokušajima izbjegavanja britanskih, američkih te ruskih zračnih napada. Bio je navodno toliko uplašen da je promptno otkazao sve telefone, mobitele i elektroničku komunikaciju.

Irački neovisni TV kanal Baghdadi TV te iračka nacionalna televizija Iraqi Media Net, odnosno Al Iraqiya su tada priopćavali da su britanske kraljevske zračne snage (RAF) pogodile konvoj Abu Bakr al-Baghdadija u kojem su bili još neki vojni zapovjednici takozvane Islamske države, te je, kako su tvrdili Iračani, u tom napadu ubijeno dvadeset i pet militanata. No, Al-Baghdadi je, iako teže ranjen, preživio i pobjegao je natrag u sirijski grad Al-Raqqah gdje su mu liječnici spasili život, ali nisu bili u stanju potpuno liječiti njegove ozljede zbog nedostatka specijalizirane opreme.

U jednom od brojnih zračnih udara od strane britanskih kraljevskih snaga (RAF), islamistički vođa Al-Baghdadi je bio teško ranjen

Zamjenik emira Abu Bakr al-Baghdadija (أبو بكر البغدادي) stanoviti Abu Abdullah al-Baghdadi je tada navodno vodio kalifat takozvane Islamske države zbog ozbiljnosti al-Bagdadijevih ozljeda.

Ali, u u libijskom gradu Sirti, rodnom gradu svrgnutog i ubijenog libijskog diktatora Muammar al-Gaddafija, samoproglašeni kalif Abu Bakr al-Baghdadi je nedodirljiv, javljaju mediji. Na osnovu obavještajnih izvora koji su bili dostavljeni britanskom konzervativnom tabloidnom dnevniku Daily Star te kao takvi i objavljeni, rodna kuća svrgnutog i ubijenog libijskog diktatora Muammar al-Gaddafija postala je nova tvrđava takozvane Islamske države, a apokaliptični kult smrti kakav je Islamska država gradi tamo navodno i zračnu luku. Čak štoviše, piše Daily Star, islamisti planiraju pokrenuti i kamikaze, tj. samoubilačke napade na Europu i to iz primorskog grada Sirta – što je tek kratki let preko Sredozemlja.

Nakon ranjavanja u zračnom napadu britanskog kraljevskog zrakoplovstva, Al-Baghdadi je pod zaštitom turske obavještajna služba MİT (Millî İstihbarat Teşkilatı) navodno prebjegao u libijski grad Sirtu gdje i dan danas zaštićen živi i djeluje

Britanski dnevni tisak Daily Star dalje navodi kako je libijski izvor rekao: “Dok svatko traži [al-Baghdadija] u Iraku i Siriji, nitko ne očekuje da će biti u Sirti.

“Ako bude izložen opasnosti, Sirta bi bio posljednje mjesto na Zemlji gdje bi njegov život bio ugrožen, jer je to najsigurnije sunitsko muslimansko uporište na svijetu”.

Nadalje, citirajući neimenovani izvor, piše britanski Daily Star, libanonska satelitska televizija Al-Manar TV i prije spomenute iračke Baghdadi TV i Al Iraqiya TV su u nekoliko navrata optužile tursku obavještajnu službu MİT (Millî İstihbarat Teşkilatı) da pomaže al-Baghdadiju i štite ga od napada, a na sve to, navodno, na oba oka “žmiri” i američka CIA. Isto tako se navodi i to da je tvrdnja nepouzdana, jer Irak je upravljan od strane šijitske muslimanske administracije koja je bliska Islamskoj Republici Iran – suparniku Republike Turske i SAD-u, dok je s druge strane Republika Turska optužena za kupnju nafte iz takozvane Islamske države te je napala sjeverni Irak zbog istjerivanja islamističkih militanata, ali  protiv želje iračke Vlade.

Vođa takozvane Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi po mnogim izvorima s terena nije ubijen, već zaštićeno živi u libijskom gradu Sirte

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, točnije, u Londonu, objavio je jučer kako ima “potvrđenu informaciju” da je vođa takozvane Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi ubijen, makar nije naveo izvore te informacije, no, kad se uzme u obzir sve ovo što je navedeno, posebice Al-Bahdadijev boravak u libijskom gradi Sirti gdje je tajno i snimljen (vidi fotografiju, op.a.) te činjenicu da smrt vođe takozvane Islamske države nisu potvrdile ni iračke niti kurdske vlasti, niti američke i britanske vojne postrojbe na terenu nemaju o tome nikakvog materijalnog dokaza osim sirijskih i ruskih izjava, a ni džihadističke internetske stranice i društvene mreže nisu prenijele nikakvu vijest o smrti al-Bagdadija, ostaje za pitati se sasvim ozbiljno je li vođa kalifata takozvane Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi zaista ubijen i jesu li gornje fotografije njegova navodnog mrtvog tijela najobičnija fotomontaža? (Theo Ljubić, Daily News,  Baghdadi TV, Al Iraqiya TV)

Facebook Komentari