Britansko-američka diplomacija potpomognuta Kuvajtom smiruje tenzije oko Države Katar

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i  Kuvajt pozvali su sve sukobljene strane umiješane u diplomatski spor između Države Katara i drugih arapskih država da riješe sukob dijalogom što je prije moguće, objavila je kuvajtska državna novinska agencija KUNA.

Kuvajtska novinska agencija je ovu vijest, koju su prenijeli svi zapadni mediji objavila u trenutku dok američki državni tajnik Rex Wayne Tillerson i britanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Mark Philip Sedwill borave u Kuvajtu koji djeluje kao posrednik u riješavanju spora među zemljama koje su saveznice Zapada.

Kraljevina Saudijska Arabija, Kraljevina Bahrain, Ujedinjeni Arapski Emirati i Arapska Republika Egipat uveli su prošlog mjeseca sankcije Dohi optužujući Državu Katar da pomaže terorizam, što katarske vlasti oštro negiraju.

Kraljevina Saudijska Arabija i njene saveznice optužuju Državu Katar za financiranje ekstremističkih skupina i savezništvo s Islamskom Republikom Iran, dok Država Katar negira optužbe za podržavanje ekstremističke organizacije i tvrdi da je bojkot dio kampanje kako bi spriječila neovisna vanjska politika Države Katar.

Katarski šef diplomacije šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani rekao je da Država Katar nije spremna mijenati svoju vanjsku politiku kako bi riješila spor s drugim arapskim državama u Perzijskome zaljevu i nikada se neće predati.

Američki State Department je najavio kako će državni tajnik Rex Wayne Tillerson razgovarati s liderima u Kuvajtu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, u trenutku kada SAD strahuju da bi kriza mogla ugroziti njihove vojne i antiterorističke operacije i pojačati regionalni utjecaj Islamske Republike Irana, čije mišljenje dijeli i službeni London koji je u zemlje Zaljeva također poslao britanskog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Marka Philipa Sedwilla koji ovih dana pbilazi šefove zaljevskih država i intenzivno pregovara s njima u cilju sprječavanja bilo kakvog sukoba zaljevskih država s Državom Katar.  (Teo Ljubić, KUNA)

Facebook Komentari