-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Specijalne snage Iraka sa saveznicima nanose teške gubitke islamistima IS-a i preuzimaju...

Specijalne snage Iraka sa saveznicima nanose teške gubitke islamistima IS-a i preuzimaju grad Mosul

Snage sigurnosti Republike Irak preuzele su potpunu kontrolu nad gradom Mosulom i to prije nekoliko sati, jer je bilo još samo nekoliko metara pod nazdorom boraca džihdadističke tzv. Islamske države, objavila je danas iračka državna televizija Iraqi Media Net, odnosno Al Iraqiya koju je odmah potom prenio britanski Reuters. 

“Vidimo sada posljednje metre bojišnice i pobjeda će biti objavljena. Tek smo nekoliko metara udaljeni od  rijeke Tigrisa. Napredak kopnenih snaga, uz zračnu potporu, je velik”,  kazao je glasnogovornik iračke vojske, brigadir Yehia Rasoul, a prenosi britanski Reuters o bitki koja se vodi u Starome gradu Mosulu blizu rijeke Tigris, pozivajući se na novinare koji prate koalicijske i iračke sigurnosne snage na terenu.

Glasnogovornik vojske Republike Irak, brigadir Yehia Rasoul, a čije je riječi prenijela televizija Al Iraqiya, rekao je da se urušavaju obrambene linije takozvane Islamske države. Po njegovim riječima, ubijeno je više od trideset i pet boraca takozvane Islamske države, dok je najmanje šest njih zarobljeno. Nije naveo mogući broj žrtava u redovima iračke vojske i koalicijskih snaga.

Zajedno s vojnim snagama međunarodne koalicije koju predvodi armija Sjedinjenih Američkih Država, a asistiraju joj i specijalne snajperske snage Ujedinjenog Kraljevstva – komandosi SAS-a te Kurdi i snage koalicije još nekoliko država na terenu, specijalne vojne snage Republike Irak, trenirane i uvježbane od Angloamerikanaca su u listopadu 2016. godine počele veliku ofenzivu protiv snaga takozvane Islamske države (DAESH) u Mosulu, gradu na sjeveru zemlje, najvećem koji je kontrolirala takozvana Islamska država u Republici Irak i u kojem je prije tri godine utemeljila svoj kalifat nad dijelovima Republike Irak i Sirijske Arapske Republike.

Pad Mosula označit će i službeni kraj više od polovine takozvanog Kalifata Islamske države.

U ofenzivi oslobađanja teritorija Republike Irak od strane koalicijskih i iračkih vojnih snaga oštećeno je nekoliko tisuća stambenih i vladinih zgrada u povijesnoj staroj jezgri grada, a gotovo njih pet stotina ih je uništeno do temelja, pokazale su satelitske snimke koje su prije dva dana objavili Ujedinjeni narodi.

U poslijednjih osam mjeseci borbi raseljeno je više od devet stotina tisuća stanovnika grada, gotovo polovica, a nekoliko tisuća građana Mosula je poginulo.

Sami razmjeri uništenja su ogromni i daleko veći od očekivanog te će njihova obnova stajati milijarde američkih dolara, objavio je UN i procijenio kao obnovu treba više od pet tisuća i pet stotina zgrada i to samo u staroj jezgri grada.

Vojne snage takozvane Islamske države (DAESH) srušile su među ostalim prije tjedan dana i povijesnu Veliku džamiju al-Nuri u kojoj je bio proglašen kalifat 29. lipnja 2014. godine u 6.50 p.m. , dakle u većinskim sunitskim područjima Iraka, a kasnije i Sirije.

U susjednoj Sirijskoj Arapskoj Republici upravo traje ofenziva lokalnih boraca protiv islamističkih snaga na grad Al-Raqqah, prijestolnicu takozvane Islamske države. (Theo Ljubić, Reuters, Al Iraqiya TV)

Najnovije

Još iz rubrike