Grabar Kitarović i Vučić razgovarali o odnosima dvije zemlje

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su danas na radnom ručku u Dubrovniku o odnosima i ekonomskoj suradnji dvije zemlje.

Kolinda Grabar Kitarović je organizirala je radni ručak odmah po dolasku Vučića u Dubrovnik, gdje sudjeluje na summitu zemalja članica Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).

Prethodni susret dvaju predsjednika održan je 23. lipnja u Beogradu, kada je hrvatska predsjednica prisustvovala svečanom prijemu povodom preuzimanja dužnosti predsjednika Srbije. Tom prilikom Vučić i Grabar Kitarović najavili su intenziviranje kontakata i razgovora s ciljem rješavanja preostalih otvorenih pitanja između dvie zemlje.

Hrvatska, koja predsjedava Procesu suradnje u Jugoistočnoj Europi, domaćin je današnjeg summita u Dubrovniku, kojim završava predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom.

Plenarnu sjednicu summita otvorila je hrvatska predsjednica koja je u uvodnom govoru rekla da inicijativa (SEECP) uspješno kombinira zajedničke interese zemalja Jugoistočne Europe.

“Svaka od zemalja odabrala je vlastiti put, ali na ovaj ili onaj način imamo zajedničku europsku perspektivu”, rekla je Grabar Kitarović i dodala da Europska unija mora biti usredsređena na europsku perspektivu regije i nastavi politiku proširenja.

O stanju u regiji, poslje Grabar Kitarović, govorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predviđeno je i obraćanje predsjednika Slovenije Boruta Pahora, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsjednika Kosova Hašima Tačija, predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, bugarskog premijera Bojka Borisova i turskog vicepremijera Turgula Turkesa.

Vučić će u Dubrovniku razgovarati i s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Fredericom Mogherini.

U Dubrovniku se sastaju i ministri vanjskih poslova zemalja članica Procesa.

Facebook Komentari