Pejčinović Burić: Hrvatske neće biti na izricanju presude Arbitražnog suda niti će primiti pisani primjerak odluke

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ponovila je u srijedu da Hrvatske neće biti na izricanju presude Arbitražnog suda koja će biti objavljena u četvrtak, kao i da RH neće zaprimiti pisani primjerak odluke, objavljeno je na internetskoj stranici MVEP-a.

Na sastanku s pozvanim predstavnicima stranih diplomatskih misija akreditiranih u Hrvatskoj Marija Pejčinović Burić je naglasila da se “Republika Hrvatska neće smatrati obvezanom takvom odlukom”, dodavši kako na “sutrašnjoj objavi odluke Arbitražnog suda neće biti predstavnika Republike Hrvatske niti će Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj zaprimiti pisani primjerak odluke”, kaže se u tekstu.

Ministrica je akreditiranim stranim predstavnicima ponovila stajalište RH o nepovratno kompromitiranom arbitražnom postupku te podsjetila da je Hrvatska napustila postupak arbitraže u srpnju 2015., odmah nakon što je javno razotkriveno protupravno djelovanje zastupnice Republike Slovenije i jednog arbitra u tom arbitražnom postupku.

Ministrica Pejčinović Burić naglasila je da Hrvatska neće poduzimati jednostrane radnje, a isto očekuje od Slovenije te da od drugih država ne očekuje zauzimanje za provedbu odluke Arbitražnog suda nego podršku za nastavak dijaloga Hrvatske i Slovenije u potrazi za konačnim rješenjem otvorenog graničnog pitanja. Jer, zaključila je ministrica, Hrvatsku i Sloveniju i njihove stanovnike puno više toga spaja nego što bi ih smjelo razdvojiti, dodaje se u tekstu objavljenom na internetskoj stranici MVEP-a.

Facebook Komentari