U Osijeku znaju kako spasiti beskućnika: Omogućit će im vlastiti krov nad glavom i zapošljavanje

Samostalno stanovanje s mogućnošću najma i poticajem da se odvaže na aktivno traženje zapošljavnja. To je model koji će uskoro predstaviti Centar za ekonomska i socijalna prava Osijek.

Beskućnici s područja Osječko-baranjske županije trebali bi dobiti svoj krov nad glavom. Ideja je to Centra za ekonomska i socijalna prava Osijek (CESPOS) koji pokreće predstavljanje inovativnoga modela “Stanovanje prvo” prema uzoru na dobru europsku praksu koje bi se trebalo odigrati u obliku tribine na Svjetski dan beskućnika, 18. listopada.

“To je model koji beskućnicima omogućuje samostalno stanovanje s mogućnošću stalnog najma, a samo stanovanje kombinira se s drugim oblicima psihosocijalne pomoći, liječenja ili druge skrbi koja je potrebna.

Na javnoj tribini prezentirat ćemo modele detaljno i tada bi se vidjelo gdje bi se kod nas on mogao primijeniti”, pojasnila je za Glas Slavonije Marjana Skoko, dopredsjednica CESPOS-a, dodajući kako je njihov stalni volonter i inače beskućnik predložio da se novac koji sada dobivaju daje za najam kako bi se bekućnike potaklo da krenu aktivno tražiti posao.

Zadatak je modela “Stanovanje prvo” deinstitucionalizacija beskućnika, čemu idu u prilog i trenutne mjere Zavoda za zapošljavanje. Beskućnicima je dostupan model zapošljavanja preko javnih radova, a Skoko se nada da će model koji je u pripremi zaživjeti bar u obliku stambene zajednice više beskućnika.

Poanta je u tome, dodaje, da se beskućnici pokrenu u traženju posla i svakako da imaju krov nad glavom jer su prihvatilišta privremenog karaktera, piše Glas Slavonije.

Facebook Komentari