Konstituirana skupština Koprivničko-križevačke županije, Korenu većina uz pomoć HNS-a i HSU-a

U utorak 27. lipnja u Gradskoj vijećnici u Koprivnici održana je konstituirajuća sjednica novog saziva Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, koju je sazvala predstojnica Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Elizabeta Repić Perković.

Novi saziv Županijske skupštine ima 41 člana, od kojih je 15 izabrano na izbornoj listi SDP-a, HSS-a, HNS-a, HSU-a i HL-a, HDZ je dobio 12 mjesta, lista grupe birača nositelja Željka Lackovića 8 te Mreža nezavisnih lista 6 mjesta.

Konstituirajuća sjednica započela je izborom i izvješćem Mandatnog povjerenstva o provedenim lokalnim izborima, čije je rezultate predstavila Đurđica Mustaf, a vijećnicima su verificirani mandati te su položili svečanu prisegu o savjesnom i odgovornom obnašanju svojih dužnosti.

Za predsjednika Skupštine izabran je Željko Pintar (HSU), potpredsjednica je Verica Rupčić (HDZ), a drugi će se potpredsjednik iz redova oporbe birati na sljedećoj sjednici.

Izabrani su i predsjednici i članovi radnih tijela, primjerice Odbora za izbor i imenovanja, kojim će predsjedati Mirko Perok, zatim Odbora za Statut i Poslovnik, kojim predsjeda Verica Rupčić te Odbora za financije i proračun, s predsjednikom Damirom Felakom.

Vijećnicima se ovom prigodom obratio i župan Darko Koren koji je članovima Županijske skupštine, novom predsjedniku i potpredsjednici čestitao na izboru te ih pozvao na konstruktivnu suradnju u narednom mandatu.

Dodao je kako će „u duhu zajedništva djelovati u cilju razvoja, napretka i boljeg života građana Koprivničko-križevačke županije“.

Zahvalu na pruženom povjerenju uputio je i novoizabrani predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, kazavši kako će zajedno raditi na odlukama za dobrobit svih građana.

Klub Hrvatske stranke umirovljenika, Hrvatske narodne stranke i nezavisnog Matije Zamljačanca omogućio je formiranje većine u Skupštini Koprivničko-križevačke županije, javlja drava.info.

S HDZ-ovih 12 i Mrežinih šest vijećnika tako je stvorena većina od 22 vijećnika, no izabrani predsjednik skupštine, HSU-ov Željko Pintar kaže da njihov klub nije napustio Lijevu koaliciju na čijoj su listi izabrani u županijsku skupštinu:

– Mi nismo raskinuli koaliciju. Međutim, zbog određenih okolnosti, a sve u interesu naših umirovljenika te starijih i nemoćnih osoba i u dogovoru s legalno izabranom izvršnom vlasti, znači sa županom i njegovim zamjenicima, nismo bili za rušenje, iako je bilo razno-raznih namjera. Nismo ni za nove lokalne izbore. Oni bi koštali oko 1,2 milijuna kuna. Radije smo za to da se taj novac raspodijeli umirovljeničkoj populaciji koja danas jedva preživljava i živi na rubu egzistencije. To su bili naši uvjeti. Nikakvih drugih uvjeta mi nismo postavljali.

HSU je, među ostalim tražio sufinanciranje staračkih domova, te efikasnu zdravstvenu politiku i zaštitu starijih i nemoćnih osoba putem gerontoloških centara i pomoći u kući, a k tome je dobio i funkciju predsjednika Skupštine, piše drava.info.

No, izbor kolege s liste nisu poduprli vijećnici iz redova HSS-a, SDP-a i laburista, koji su nakon Pintarovog izbora napustili vijećnicu.

Facebook Komentari